627
Η παράτυπη μετανάστευση συνιστά έναν ακόμα πονοκέφαλο για την τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου | Shutterstock/Tomas Ragina

Γερμανία: Συναγερμός στα σύνορα για παράτυπους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 10:34
Η παράτυπη μετανάστευση συνιστά έναν ακόμα πονοκέφαλο για την τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου
|Shutterstock/Tomas Ragina

Γερμανία: Συναγερμός στα σύνορα για παράτυπους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 10:34

Ενοπλοι αστυνομικοί απομακρύνουν οχήματα από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Πολωνία με τη Γερμανία, ψάχνοντας για εμπόρους λευκής σαρκός και για το απελπισμένο φορτίο τους. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της γερμανικής κυβέρνησης να επιδείξει μια μορφή ελέγχου απέναντι στα αυξανόμενα επίπεδα παράτυπης μετανάστευσης.

Ομως στις συνοριακές κωμοπόλεις ο έλεγχος έχει σχεδόν χαθεί, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC News. Το Αλτενμπεργκ είναι μια μικρή πόλη στη Σαξονία, ακριβώς δίπλα στην Τσεχία. Οικογένειες τρέχουν σε μια πίστα για έλκηθρα που διασχίζει το δάσος. Οταν μπαίνει ο χειμώνας λειτουργεί και ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο.

Ο τοπικός δήμαρχος, Μάρκους Βίζενμπεργκ, λέει ότι μόνο σε αυτή την περιοχή οι διακινητές εναποθέτουν το ανθρώπινο φορτίο τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. «Στη συνέχεια ο διακινητής εξαφανίζεται και μάλλον παραλαμβάνει το επόμενο φορτίο» εξηγεί. Οι νέες αφίξεις ασκούν πίεση στις τοπικές υπηρεσίες, λέει, καθώς και στους ντόπιους.

Η μετανάστευση μονοπωλεί, σχεδόν, τις πολιτικές συζητήσεις στη χώρα, καθώς η Ακροδεξιά φαίνεται να έχει εκμεταλλευθεί το ζήτημα κεφαλαιοποιώντας τα πρόσφατα κέρδη της στις περιφερειακές εκλογές. Τον περασμένο μήνα, γερμανοί υπουργοί διέταξαν «προσωρινούς» ελέγχους στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία.

Οι έλεγχοι ανανεώθηκαν αυτή την εβδομάδα στα επίπεδα που ήταν εδώ και χρόνια στα σύνορα με την Αυστρία, και είναι όλοι εντός της υποτιθέμενης ζώνης ελεύθερης διάβασης της Συνθήκης του Σένγκεν. Οι καταχωρημένες παράνομες είσοδοι στη Γερμανία φέτος αναμένεται να είναι οι υψηλότερες από το 2016. Η χώρα παραμένει ο κατεξοχήν προορισμός για τους αιτούντες άσυλο.

Τον περασμένο Αύγουστο η Γερμανία έλαβε περίπου το 30% από τις 100.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Νορβηγία και στην Ελβετία. Δημοσκοπήσεις που θέτουν το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγούμενο των τριών κυβερνώντων κομμάτων φαίνεται να έχουν τρομάξει το Βερολίνο, οδηγώντας το σε δράση.

Σχέδια για την επιτάχυνση των απελάσεων αιτούντων άσυλο των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί, έχουν ήδη εισαχθεί στην ομοσπονδιακή νομοθεσία, ενώ ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νιγηρία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κύμα επιστροφής απορριφθέντων από τη χώρα του μεταναστών. Ο γερμανός καγκελάριος αρνείται ότι η πρόσφατη άνοδος του AfD στις πολιτειακές εκλογές τον ανάγκασε να πάρει μέτρα.

Ωστόσο, μια «αίσθηση φόβου» έχει οδηγήσει σε νέες, σοβαρές συζητήσεις εντός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Τζέραλντ Κνάους, πρόεδρο της δεξαμενής σκέψης Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, στο Βερολίνο, ο οποίος απορρίπτει τους συνοριακούς ελέγχους και τα σχέδια της ΕΕ για επιτάχυνση των αιτήσεων ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τες όλες «ψευδείς λύσεις».

Ο Κνάους ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την επίμαχη συμφωνία του 2016, με την οποία η Τουρκία έλαβε υποσχέσεις βοήθειας και μετακινήσεων χωρίς βίζα, ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ. Πιστεύει ότι η συμφωνία πρέπει να αναβιώσει και να επεκταθεί σε χώρες όπως η Σενεγάλη, το Μαρόκο και η Ρουάντα.

Ορισμένα ανώτερα πολιτικά στελέχη στη Γερμανία, ακόμα και εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, ζητούν επίσης συμφωνίες με τρίτες χώρες. Μια ιδέα, η οποία δεν έχει εγκριθεί από τους υπουργούς, θα μπορούσε να είναι η διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου σε έθνη από τα οποία περνούν οι μετανάστες κατευθυνόμενοι προς την ΕΕ.

Αφού γίνει ένα «ξεσκαρτάρισμα», οι επιτυχόντες αιτούντες θα μπορούν να μεταβούν στη Γερμανία, ενώ μια αντίστοιχη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρουάντα, η οποία αμφισβητείται στα δικαστήρια, θα έδινε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να παραμένουν στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής.

Μια σύγκρουση παραγόντων είναι παρούσα στην τρέχουσα συζήτηση για τη μετανάστευση στη Γερμανία. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης γίνονται παράλληλα με τις προσπάθειες να καλυφθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που απαιτεί προσέλκυση ειδικευμένων ξένων εργατών.

Σημειωτέον ότι η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από την Ουκρανία –κυρίως γυναίκες και παιδιά– μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, η αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης φαίνεται να τροφοδοτεί τα κέρδη της Ακροδεξιάς, τη στιγμή που οι εκλεγμένοι ηγέτες κατηγορούνται ότι αποφεύγουν τη συζήτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...