1275
Ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», δείχνει γραφήματα με τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας, σε συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Christian Mang

Γερμανία: Πληθαίνουν οι επίσημες φωνές για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 12:09
Ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», δείχνει γραφήματα με τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας, σε συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Christian Mang

Γερμανία: Πληθαίνουν οι επίσημες φωνές για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 12:09

Πριν από λίγες ημέρες, ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η χώρα του γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικους, από την 1η Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός Ευρώπης, εδώ και πολλούς μήνες, έχουν προηγηθεί της Αυστρίας η Ινδονησία, η Μικρονησία και το Τουρκμενιστάν.

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στη Γερμανία, όπου υπό την πίεση της νέας έξαρσης της πανδημίας κλιμακώνεται η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ιατρικές ενώσεις, επιστημονικά ινστιτούτα και πολιτικοί τάσσονται υπέρ ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, ως μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Οπως αναφέρει η Φαίη Καραβίτη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία, τη Δευτέρα, η Ενωση Ιατρών Παιδιών και Εφήβων (BVKJ) ζήτησε επισήμως την καθιέρωση του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο, λόγω ελλιπούς εμβολιασμού μιας μειοψηφίας, να περιορίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων».

Η ιατρική ένωση αναγνωρίζει ότι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό περιορίζεται τυπικά το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα, τονίζει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό, διότι, διαφορετικά, θα θίγονταν ή θα περιορίζονταν τα δικαιώματα των άλλων. «Τα δικαιώματα των παιδιών δεν πρέπει να σταθμίζονται έναντι των δικαιωμάτων μιας μειοψηφίας πολιτών, αλλά να κατοχυρώνονται άνευ όρων και επιτακτικά από το κράτος. Τα παιδιά μας άξιζαν την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τους τεράστιους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην πανδημία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της BVKJ, η οποία σημειώνει ακόμη ότι «τα βασικά δικαιώματα των παιδιών, για απεριόριστη και δωρεάν εκπαίδευση και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, τίθενται σε κίνδυνο εάν δεν καταστεί δυνατός ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων».

Οπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, με 15 εκατομμύρια ανεμβολίαστους αυτή τη στιγμή στη χώρα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 εκατομμύρια και οι νεκροί να υπερβούν τους 100.000. «Αυτός ο αριθμός και μόνο, μας υπενθυμίζει να επανεξετάσουμε εάν το κράτος πρέπει να εκθέτει τους ανθρώπους σε αυτόν τον κίνδυνο, παρά τις σχεδόν ομόφωνες περί του αντιθέτου συμβουλές της ιατρικής επιστήμης. Επιπλέον, η άρνηση του εμβολιασμού συνεπάγεται έναν επιπλέον αριθμό κρουσμάτων και μεταξύ όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τα μη εμβολιασμένα άτομα περιορίζουν λοιπόν το δικαίωμα των άλλων στη σωματική ακεραιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της BVKJ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, παρέπεμψε για το ίδιο θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συνιστά, «αν έχετε δοκιμάσει όλα τα άλλα, πρέπει να σκεφτείτε και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Μιλώντας την Κυριακή, στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, ο Βίλερ τόνισε ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε πως θα εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα προσέλθουν για τον ενισχυτικό εμβολιασμό τους», αλλά, τόνισε, «ως έσχατη λύση, είμαι με τον ΠΟΥ».

Δεν υπάρχει κανείς που θα ήθελε να επιβάλει τον εμβολιασμό, συνέχισε, αλλά πλέον γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε και πρέπει αυτή τη γνώση να την αξιοποιήσουμε. «Πολλοί έχουν αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζουμε μια ιατρικά κατεπείγουσα κατάσταση και θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη πολύ περισσότερα. Τώρα, όμως, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στο “laissez faire”», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, τόνισε τη Δευτέρα, ότι «χωρίς υποχρέωση εμβολιασμού, δεν πρόκειται να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία» και σημείωσε ότι ο αριθμός εκείνων που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Ο ίδιος, πάντως, ο οποίος είναι και καθηγητής Επιδημιολογίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενισχυτική δόση εμβολίου θα προστατεύει για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι οι δύο προηγούμενες.

Στην ίδια συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Μίχαελ Τόιρερ, ο οποίος θεωρείται υποψήφιος για το υπουργείο Υγείας στην επόμενη κυβέρνηση, δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, επισήμανε ωστόσο ότι το κόμμα του θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

 

Η 22η Νοεμβρίου είναι για τη Γερμανία τυπικά η επίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου και της λειτουργίας των υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών. Λόγω όμως της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, οι Γερμανοί θα πρέπει εν πολλοίς και φέτος να στερηθούν την αγαπημένη παράδοσή τους για τις ημέρες των εορτών. Οι νέοι περιορισμοί προκαλούν ταυτόχρονα σημαντική απώλεια εσόδων για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στο κρατίδιο δεν θα λειτουργήσει φέτος καμία χριστουγεννιάτικη αγορά, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία έχει προκαλέσει υπερβολική επιβάρυνση των νοσοκομείων. Ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι πλέον πάνω από 1000 και τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα παραμείνουν μεταξύ άλλων κλειστά όλα τα κλαμπ και τα μπαρ στη Βαυαρία. Γενική ακύρωση των φετινών αγορών επιβάλλεται και στην Σαξονία και αφορά βεβαίως και τις διάσημες αγορές της Δρέσδης και της Λειψίας. Το κρατίδιο εφαρμόζει άλλωστε από σήμερα γενικό lockdown και με απαγόρευση εξόδου.

Στο Βερολίνο, οι μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές της Gendarmenmarkt, της Breitscheidplatz και του Κόκκινου Δημαρχείου θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά, με αυξημένα ωστόσο μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς, ενώ η πρόσβαση θα επιτρέπεται είτε με τον Κανόνα 2G (για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) είτε με τον Κανόνα 3G (και για όσους έχουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ). Σε κάποιες αγορές θα επιβληθεί και απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών. Η δημοφιλής αγορά του Σλος Σαρλότενμπουργκ δεν θα λειτουργήσει φέτος.

Χωρίς τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές

Η 22η Νοεμβρίου είναι για τη Γερμανία τυπικά η επίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου και της λειτουργίας των υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών.

Λόγω όμως της νέας έξαρσης της πανδημίας, οι Γερμανοί θα πρέπει και φέτος να στερηθούν την αγαπημένη παράδοσή τους για τις ημέρες των εορτών. Οι νέοι περιορισμοί προκαλούν ταυτόχρονα σημαντική απώλεια εσόδων για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στο κρατίδιο δεν θα λειτουργήσει φέτος καμία χριστουγεννιάτικη αγορά, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων , η οποία έχει προκαλέσει υπερβολική επιβάρυνση των νοσοκομείων.

Ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι πλέον πάνω από 1.000 και τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα παραμείνουν μεταξύ άλλων κλειστά όλα τα κλαμπ και τα μπαρ στη Βαυαρία.

Εργαζόμενοι κατεβάζουν τις διακοσμήσεις στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης, που τελικά δεν θα λειτουργήσει – REUTERS/Matthias Rietschel

Γενική ακύρωση των φετινών αγορών επιβάλλεται και στην Σαξονία και αφορά βεβαίως και τις διάσημες αγορές της Δρέσδης και της Λειψίας. Το κρατίδιο εφαρμόζει από σήμερα γενικό lockdown και με απαγόρευση εξόδου.

Στο Βερολίνο, οι μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές της Gendarmenmarkt, της Breitscheidplatz και του Κόκκινου Δημαρχείου θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά, με αυξημένα ωστόσο μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς, ενώ η πρόσβαση θα επιτρέπεται είτε με τον Κανόνα 2G (για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) είτε με τον Κανόνα 3G (και για όσους έχουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ). Σε κάποιες αγορές θα επιβληθεί και απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών. Η δημοφιλής αγορά του Σλος Σαρλότενμπουργκ δεν θα λειτουργήσει.

Στο γειτονικό Βρανδεμβούργο, οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν κανονικά οι υπαίθριες αγορές, εφαρμόζοντας όμως τον Κανόνα 2G, όπως και στο Αμβούργο, ενώ στη Βρέμη οι αγορές θα λειτουργήσουν μόνο έως τις 23 Δεκεμβρίου, με τον Κανόνα 3G.

Στην Εσση, ο πρωθυπουργός Βόλκερ Μπιουφιέ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη γενική ακύρωση, ωστόσο πολλοί διοργανωτές έχουν ήδη ακυρώσει τις φετινές αγορές τους.

Στην Κάτω Σαξονία, οι αγορές θα λειτουργήσουν με κανόνες 2G και 3G, αλλά και με τήρηση αποστάσεων, αλλά πολλές πόλεις έχουν ήδη ακυρώσει τις διοργανώσεις, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία δεν υπάρχει ενιαία απόφαση, αλλά πολλές αγορές έχουν ήδη ακυρωθεί και όσες τελικά λειτουργήσουν, θα επιβάλουν κανόνα 2G και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για «βαριά καταστροφή» του κλάδου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των εμπόρων των χριστουγεννιάτικων αγορών της Βαυαρίας, Βέρνερ Μπαουμάιστερ, και χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη γενική ακύρωση στο κρατίδιο.

«Εχουμε καταστραφεί. Κάποιοι δεν έχουν εργαστεί από το 2019 και η οικονομική στήριξη δεν επαρκεί. Επιπλέον, υπάρχει και η ψυχολογική επιβάρυνση όλων όσοι εργάζονται στις αγορές», επισήμανε ο Μπαουμάιστερ και ζήτησε «ουσιαστική οικονομική στήριξη» από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News