336
H Τζασίντα Αρντερν σε πρόσφατη ομιλία της. Το ποσοστό εμβολιασμού στη Νέα Ζηλανδία έχει φτάσει στο 83% | Jeff Tollan/APEC New Zealand/Handout via REUTERS

Η Αρντερν εγκαταλείπει την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 10:07
H Τζασίντα Αρντερν σε πρόσφατη ομιλία της. Το ποσοστό εμβολιασμού στη Νέα Ζηλανδία έχει φτάσει στο 83%
| Jeff Tollan/APEC New Zealand/Handout via REUTERS

Η Αρντερν εγκαταλείπει την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 10:07

Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία θα άρουν σε δέκα ημέρες το lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Οκλαντ, έπειτα από τρεισήμισι μήνες, υιοθετώντας νέα στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19, δήλωσε σήμερα η νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν.

Η Αρντερν δήλωσε ότι από τις 23:59 στις 2 Δεκεμβρίου, η Νέα Ζηλανδία θα υιοθετήσει νέα στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία θα έχει στόχο περισσότερο τον περιορισμό της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, παρά την εξάλειψή του.

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η (μετάλλαξη) Δέλτα είναι εδώ και δεν είναι έτοιμη να εξαφανιστεί», τόνισε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Αν και καμία χώρα δεν κατάφερε να εξαλείψει το στέλεχος Δέλτα εντελώς, η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες για να το αντιμετωπίσει», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Αρντερν είχε στόχο την πλήρη εξάλειψη του κορονοϊού, τη λεγόμενη πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων», με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας.

Στη χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί μόλις 40 νεκροί από Covid-19 και έχει αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση να άρει το lockdown που έχει επιβάλει στο Oκλαντ, μετά τον εντοπισμό στην πόλη των πρώτων κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα τον Αύγουστο.

Αρχικά η Aρντερν σχεδίαζε να αλλάξει πολιτική διαχείρισης της πανδημίας μόλις το ποσοστό εμβολιασμού στη Νέα Ζηλανδία φτάσει το 90%, όμως τελικά ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει το άνοιγμα, την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 83%.

Το νέο σύστημα, που θα ακολουθεί τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, θα χωρίζει τις περιοχές σε πράσινες, όπου δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, σε πορτοκαλί, όπου θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε κάποιους χώρους και σε κόκκινες, όπου στα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και τηρώντας τις αποστάσεις.

Αρχικά το Οκλαντ θα χαρακτηριστεί κόκκινη περιοχή, εξήγησε η νεοζηλανδή πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν έχουν κατατάξει τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι αυστηροί κανόνες καραντίνας θα παραμείνουν σε ισχύ για όσους εισέρχονται στη Νέα Ζηλανδία από το εξωτερικό, όμως η Αρντερν δεσμεύθηκε να τους χαλαρώσει από το νέο έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...