551
Η Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για το Νέο Ετος | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννηματά για Πρόεδρο: «Πρόσωπο της παράταξής μας, έδωσε το παρών στην κρίση»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2020, 17:04
Η Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για το Νέο Ετος
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννηματά για Πρόεδρο: «Πρόσωπο της παράταξής μας, έδωσε το παρών στην κρίση»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2020, 17:04

Αναφορές στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στα εθνικά θέματα είχε η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά το Σάββατο στη συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «φωτογράφισε» την προτίμησή της για το πρόσωπο που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, κάνοντας λόγο για άνθρωπο από την παράταξή της που ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Φυσικά, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κανέναν υποψήφιο αλλά, αναποφεύκτως, το πρώτο όνομα που έρχεται στο νου είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως είπε η κυρία Γεννηματά, «μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα.

» Εχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης.

» Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της εθνικής συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

» Η  θέση μας αυτή  δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος. 

» Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει.  Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την συνταγματική αναθεώρηση και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε την δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση».

Ομιλία στη συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων του Κινήματος Αλλαγής για το 1ο εξάμηνο του 2020.#kinima_allagis

Geplaatst door Fofi Gennimata op Zaterdag 11 januari 2020

 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο οποίος, κατά την κυβέρνηση, θα ψηφιστεί πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είπε ειδικότερα: «Μας παρέδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο. Την απορρίπτουμε και την καταψηφίζουμε. Εμείς τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει μειοψηφίες στον λαό, σε κυβερνητικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες, δεν τη δεχόμαστε. Είναι ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβερνητική παράταξη ότι «για άλλη μια φορά υπονομεύει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Καλό είναι να μαζέψουν τα παπαγαλάκια τους που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Την ευθύνη επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη ότι «αρνήθηκε την πρόταση μας για εθνική γραμμή και για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι εξελίξεις δεν τον δικαιώνουν.  Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό και ανησυχία στον ελληνικό λαό. Δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι Εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...