815
Δεκάδες ισραηλινά τανκς σταθμευμένα στα σύνορα με τη νότια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα, το πρωί της Πέμπτης | REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κάιρο – Δεν υποχωρούν Χαμάς και Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2024, 09:42
Δεκάδες ισραηλινά τανκς σταθμευμένα στα σύνορα με τη νότια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα, το πρωί της Πέμπτης
|REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κάιρο – Δεν υποχωρούν Χαμάς και Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2024, 09:42

Την 217η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις συνεχίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση, δίχως συμφωνία, της ισραηλινής αντιπροσωπείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης από το τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν πυρά πυροβολικού εναντίον της Ράφα και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στον βορρά.

Είχε προηγηθεί η κατάρρευση, για μία ακόμα φορά, των συνομιλιών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο έπειτα από «δύο ημέρες διαπραγματεύσεων», ανέφερε το Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ), συνεχίζονται, με σκοπό να υπάρξει «σύγκλιση απόψεων» των αντιμαχόμενων πλευρών.

Μια Παλαιστίνια κατεβαίνει τις σκάλες σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία στη Ράφα, την Πέμπτη – Reuters

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, που συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες, κάνοντας παράλληλα επαφές στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ, επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Αιγύπτου απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ και την Χαμάς να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να συναφθεί «το συντομότερο δυνατόν» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που φιλοξένησε στο Κάιρο και δεν επέτρεψαν να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, βρίσκονται σε «λεπτή φάση».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, μίλησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι και επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση σε «στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα» καθώς και την «απόρριψη» κάθε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Δεν υποχωρεί ο Νετανιάχου – κρίση στις σχέσεις του με Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «απαραίτητο» να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου κρύβονται τα «τελευταία» τάγματα της Χαμάς, αλλά έχουν επίσης βρει καταφύγιο κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές.

Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε να αναστείλει τις παραδόσεις ορισμένων τύπων βομβών σε περίπτωση μείζονος επιχείρησης στη Ράφα, απευθύνοντας την πιο αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσινγκτον —του βασικού προμηθευτή όπλων του Ισραήλ— από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης.

«Αν χρειαστεί να μείνουμε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας. Το έχω ήδη πει, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», τόνισε ο Νετανιάχου.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι, «συχνά συμφωνούμε, αλλά έχουμε επίσης τις διαφωνίες μας. Έχουμε μπορέσει να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Παλαιστίνιοι φεύγουν με ό,τι μέσο μπορούν από τη Ράφα – Reuters

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του έχουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά στη διάθεσή τους για να φέρουν σε πέρας «την αποστολή στη Ράφα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων τόνισε στο ότι οι σχέσεις των δυο συμμάχων παραμένουν εξαιρετικά στενές.

«Οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια (…) άνευ προηγουμένου στο κράτος του Ισραήλ και στις ένοπλες δυνάμεις (του) κατά τη διάρκεια του πολέμου», τόνισε ο αρχιπλοίαρχος Χαγκαρί, συμπληρώνοντας πως τυχόν διαφωνίες επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Το Ισραήλ «έχει συμφέροντα ασφαλείας, ωστόσο είμαστε επίσης ενήμεροι για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και θα συνεχίσουμε να δρούμε με τρόπο» που τα εξυπηρετεί, πρόσθεσε.

Τι γίνεται στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε εξάλλου πως δυνάμεις του σκότωσαν «περίπου 50» παλαιστινίους τρομοκράτες στην ανατολική Ράφα, ενώ εντόπισαν 10 υπόγειες σήραγγες και γίνονται προετοιμασίες για να τις ανατινάξουν.

Την Πέμπτη, τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν μπήκαν σε σήραγγα παγιδευμένη με εκρηκτικά.

Παιδιά μεταφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν, μπιτόνια με νερό, στη Ράφα – REUTERS/Mohammed Salem

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τα γραφεία του οποίου στην Ιερουσαλήμ έγιναν στόχος νέας εμπρηστικής απόπειρας από πλευράς «ισραηλινών εξτρεμιστών», έχουν φύγει από τη Ράφα περίπου 80.000 άνθρωποι αφότου ο στρατός διέταξε, στις αρχές της εβδομάδας, τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το ανατολικό της τμήμα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 150.000 ανθρώπους που έφυγαν από τη Ράφα.

Παλαιστίνιοι περιμένουν να πάρουν λίγη σούπα σε συσσίτιο ΜΚΟ στη Ράφα,, την Πέμπτη – Reuters

Κάποιοι πήραν τον δρόμο για τη Χαν Γιουνίς, πόλη που μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων, μερικά χιλιόμετρα προς βορρά. Αλλοι ακόμη δεν έχουν ιδέα πού υποτίθεται πως πρέπει να πάνε.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», υπερθεμάτισε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, προειδοποιώντας ότι εάν δεν επιτραπεί η είσοδος καυσίμων, «οι θερμοκοιτίδες για τα πρόωρα νεογνά δεν θα τροφοδοτούνται πλέον, παιδιά και οικογένειες θα αφυδατωθούν ή θα πίνουν νερό που δεν είναι πόσιμο και οι υπόνομοι θα ξεχειλίσουν διασπείροντας ασθένειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...