602
Πολλά διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για νέο «ρήγμα» στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ μετά τις νέες δηλώσεις Νετανιάχου | REUTERS/Ronen Zvulun

Ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ θα «σταθεί μόνο του» μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 22:34
Πολλά διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για νέο «ρήγμα» στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ μετά τις νέες δηλώσεις Νετανιάχου
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ θα «σταθεί μόνο του» μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 22:34

Ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα και με φόντο την αμερικανική απειλή για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε για ακόμη μία φορά το βράδυ της Πέμπτης πως αν το Ισραήλ «πρέπει να μείνει μόνο του, θα σταθεί μόνο του» και θα νικήσει τους εχθρούς του.

«Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας πριν από 76 χρόνια, ήμασταν λίγοι εναντίον πολλών» υπογράμμισε ο ίδιος σε μήνυμά του με αφορμή την επερχόμενη εθνική επέτειο της χώρας, στις 14 Μαΐου, παραπέμποντας στις αραβοϊσραηλινές συγκρούσεις της δεκαετίας του ’40.

Την περίοδο εκείνη «δεν είχαμε όπλα, υπήρχε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, αλλά με τη δύναμη της ψυχής, τη γενναιότητα και την ενότητά μας κερδίσαμε» προσέθεσε, επιχειρώντας μια σύγκριση των προκλήσεων που αντιμετώπισε το Ισραήλ στο παρελθόν και στο τώρα.

Σήμερα, βέβαια, «είμαστε πολύ πιο δυνατοί» συνέχισε ο Νετανιάχου. «Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό μας και αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν, και ενωμένοι. Αν πρέπει να μείνουμε μόνοι, θα μείνουμε μόνοι. Εχω ήδη πει ότι αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια. Αλλά έχουμε στη διάθεσή μας πολλά περισσότερα από τα νύχια μας» διαβεβαίωσε.

Οι δηλώσεις αυτές του ισραηλινού πρωθυπουργού ερμηνεύτηκαν από πολλά διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ως ακόμη μια απόπειρα του Τελ Αβίβ να στείλει το μήνυμα, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, πως δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη στρατηγική του για την καταστροφή της Χαμάς μετά την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια στις 7 Οκτωβρίου.

Ακαρπες οι συνομιλίες

Την ίδια στιγμή, ισραηλινοί αξιωματούχοι έλεγαν, άλλωστε, στο Reuters πως το Ισραήλ θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Στις συνομιλίες αυτές, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές, το Τελ Αβίβ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τη σχετική πρόταση που κατατέθηκε από τη Χαμάς.

«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο» έκανε γνωστό υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος.

Εξετάζουν «εναλλακτικές» οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, το ίδιο βράδυ, πως συνεχίζει να πιστεύει ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες αν και «τα δύο μέρη θα πρέπει να επιδείξουν ηγετική στάση» για το επόμενο βήμα.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας, έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ προκειμένου να βρεθούν «εναλλακτικές» σε μία μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ» και επομένως «υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία» της τρομοκρατικής οργάνωσης από μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους, τόνισε ο αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας πως αυτή εξακολουθεί να είναι και η θέση του προέδρου Μπάιντεν.

Μήνυμα σε «φίλους και εχθρούς» και από τον Γκάλαντ

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ έστειλε κι εκείνος το μήνυμα ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, σε μία ακόμη προφανή απάντηση στις πιέσεις για αναστολή των επιχειρήσεων στη Ράφα.

«Απευθύνομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και λέω: το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί» τόνισε ο Γκάλαντ σε ομιλία του σε τελετή μνήμης των θυμάτων του πολέμου. «Θα σταθούμε δυνατοί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα επιτύχουμε την ασφάλεια».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και, επαναλαμβάνω, ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ από αυτούς που προσπαθούν να μας καταστρέψουν» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...