273
Οι αναλήψεις από την ιστορική και καταχρεωμένη τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων | Marco Secchi/Getty Images/Ideal Images

Αδειάζουν καταθέσεις και αγοράζουν χρυσό οι Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2016, 11:13
Οι αναλήψεις από την ιστορική και καταχρεωμένη τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων
|Marco Secchi/Getty Images/Ideal Images

Αδειάζουν καταθέσεις και αγοράζουν χρυσό οι Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2016, 11:13

Η ανασφάλεια και η πιθανότητα ενός Italexit οδηγεί τους Ιταλούς στις τράπεζες: εκεί κάνουν φτερά εκατομμύρια ευρώ από τις αναλήψεις, αλλά επίσης «αυγατίζουν» οι αγορές χρυσού, ιδιαίτερα στην Ελβετία σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftWoche (WiWo).

Ο λόγος σαφής: η έντονη ανησυχία που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής (που έχει προκηρύξει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για τη συνταγματική αναθεώρηση ) και οι συνέπειες οι οποίες μπορεί να υπάρξουν ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην Eυρωζώνη.

Στο Λουγκάνο το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, το υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum κάνει κυριολεκτικά χρυσές δουλειές, αφού εδώ και αρκετές εβδομάδες Ιταλοί αγοράζουν με αυξανόμενη… ένταση ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα.

«Συνήθως έχουμε πελάτες 80% Ελβετούς και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ και μεταδίδει ο ιστότοπος naftemporiki.gr oι περισσότεροι φυλάσσουν τον χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερης τελωνειακής ζώνης των Γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν oι Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω των 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται έχοντας εισάγει στη χώρα μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αυστηρές ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος.

Οι Ιταλοί πάντως μπορούν απλώς να καταθέσουν μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ, μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει»…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...