330
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν παραμένουν τα πιο ισχυρά πολιτικά πρόσωπα στη Γαλλία... | Shutterstock

Γαλλία: Μάχη σώμα με σώμα για Μακρόν και Λεπέν δείχνει δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 17:14
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν παραμένουν τα πιο ισχυρά πολιτικά πρόσωπα στη Γαλλία...
|Shutterstock

Γαλλία: Μάχη σώμα με σώμα για Μακρόν και Λεπέν δείχνει δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 17:14

Μια δημοσκόπηση είναι μια φωτογραφία της στιγμής, πόσο μάλλον αν απέχουμε πολλούς μήνες από την αναμέτρηση μάς λένε οι δημοσκόποι. Εστω και έτσι όμως, μπορεί να μας δώσει ένα γενικό περίγραμμα για το πώς θα δοθεί η μάχη – και περισσότερο – μεταξύ ποιών.

Οι μόνοι υποψήφιοι με αξιώσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία είναι πρακτικά δύο. Ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, οι οποίοι και θα δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου.

Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της έρευνας της Harris Interactive για το Le Parisien, θα είναι μια πραγματική μάχη, με τον Μακρόν να συγκεντρώνει το 52% και την Λεπέν το 48%. Η διαφορά των τεσσάρων μονάδων είναι σχεδόν στα όρια του στατιστικού λάθος της έρευνας, λέει ο Le Parisien. (Το 2017 το αποτέλεσμα ήταν Μακρόν 66,1% και Λεπέν 33,9%).

Αλλη έρευνα, στο l’Opinion, δείχνει ότι η Λεπέν θα είχε προβάδισμα στον πρώτο γύρο, με 26-27% έναντι 23-24% του Μακρόν, ανάλογα με το ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι της Αριστεράς και της Δεξιάς όπου το τοπίο είναι ακόμη θολό.

Από τα ονόματα που ακούγονται, όπως σημειώνει το Obs, η πρώην υπουργός Βαλερί Πεκρές είναι στο 14% και ο Ξαβιέ Μπερτράν στο 16%. Στο 11% είναι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας και πιο χαμηλά ο Γιανίκ Ζαντό από το στρατόπεδο των «πράσινων». Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά για τους πιθανούς υποψήφιους των Σοσιαλιστών: ο Αρνό Μοντεμπούρ είναι στο 5% και η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό στο 6-7%.

«Σοκ! Δύο Γαλλίες» έγραφε στο πρωτοσέλιδό του το περιοδικό L’OBS, την ημέρα των εκλογών του 2017. Από τότε δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σπουδαία πράγματα… (Shutterstock)

Ενδιαφέρον έχουν και οι μετατοπίσεις και διαθέσεις πριν τον δεύτερο γύρο, όπως τους καταγράφει η L’Opinion. Ενας στους τρεις ψηφοφόρους του Φρανσουά Φιγιόν το 2017 θα ψήφιζε Λεπέν, ενώ οι μισοί από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς δεν θα πήγαιναν στην κάλπη αν το δίδυμο του δεύτερου γύρου ήταν το Μακρόν-Λεπέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...