262
| REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 19:01

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 19:01

Την αρχή έκανε η Αυστρία που αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών. Στη Γερμανία, ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς τάσσεται και αυτός υπέρ της υποχρεωτικότητας.

Την Τετάρτη η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε και αυτή ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω της «εξαιρετικά μεταδοτικής», όπως είπε, μετάλλαξης Ομικρον.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της, και τα 27 κράτη-μέλη πρέπει να διαθέσουν γρήγορα την ενισχυτική δόση. Επιπλέον, η Επιτροπή στηρίζει τις χώρες που θέλουν να εφαρμόσουν προσωρινά το μέτρο των τεστ PCR, ακόμη και για τα ταξίδια μέσα στο έδαφος της Ενωσης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ερωτήθηκε για το μέτρο που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, την επιβολή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για όσους άνω των 60 ετών δεν εμβολιάζονται, λέγοντας ότι η μετάδοση της ασθένειας και η έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης σε περιοχές της ΕΕ σημαίνουν ότι πρέπει να εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ως απάντηση.

«Εχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά δεν χρησιμοποιούνται παντού επαρκώς. Αυτό κοστίζει. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης είναι ανεμβολίαστοι· η συντριπτική πλειονότητά τους θα μπορούσε να εμβολιαστεί. Χρειάζεται συζήτηση για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και δυνητικά να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αυτό χρειάζεται κοινή προσέγγιση, αλλά είναι μια συζήτηση που νομίζω ότι μπορεί να γίνει», είπε η –ιατρός το επάγγελμα– Φον ντερ Λάιεν.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις που απαιτούνται, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ως το τέλος Μαρτίου η Pfizer και η Moderna θα παραδώσουν 360 εκατ. δόσεις στην ΕΕ, οπότε καλύπτεται η ενισχυτική δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...