416
Αμερικανός στρατιώτης εκτοξεύει το νέο «θανάσιμο όπλο» που οι ΗΠΑ χαρίζουν στους Ουκρανούς | social media

«Φαντάσματα» και «καμικάζι» τα νέα drones που στέλνουν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2022, 11:01
Αμερικανός στρατιώτης εκτοξεύει το νέο «θανάσιμο όπλο» που οι ΗΠΑ χαρίζουν στους Ουκρανούς
|social media

«Φαντάσματα» και «καμικάζι» τα νέα drones που στέλνουν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2022, 11:01

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία με αμερικανικής κατασκευής επιθετικά drones παραπλήσια των «Switchblade», που τα λένε «Phoenix» και θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά, δηλαδή θανάσιμα όπλα. Φτιάχτηκαν «κατά παραγγελίαν» των Ουκρανών οι οποίοι θα τα χρησιμοποιήσουν ακόμη και εναντίον αεροσκαφών, καθώς προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι η επιτυχής απόκρουση του δεύτερου κύματος της ρωσικής επίθεσης.

Η πλήρης ονομασία τους είναι «Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems» – και αυτό το «φάντασμα» («ghost») που καραδοκεί στον τίτλο τους δίνει σε φίλους και εχθρούς την υπόσχεση ότι τα αεροπλανάκια δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν. Τα 120 τεμάχια «Phoenix» που στέλνουν οι Αμερικανοί στο Κίεβο θα εξαπολυθούν στον ουρανό του Ντονμπάς.

Τις ένθερμες δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ότι «ΗΠΑ και Ουκρανία είναι ενωμένες [στη μάχη κατά της Ρωσίας]», συμπλήρωσαν εξειδικευμένες περιγραφές του πτητικού συστήματος «Phoenix» από το Πεντάγωνο: «Πρόκειται για drone τύπου ‘‘καμικάζι’’, σαν το ‘‘Switchblade’’, το οποίο χτυπάει αλύπητα τον εχθρό». Από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, πάντως, οι πληροφορίες για το «Phoenix» δημοσιοποιούνται με φειδώ.

«Το σύστημα δημιουργήθηκε ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ως απάντηση στις ουκρανικές απαιτήσεις» ομολόγησε ωστόσο ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου. Το νέο αμερικανικό drone με τις… ουκρανικές προδιαγραφές αναπτύχθηκε ύστερα από τη συνεργασία που είχαν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις με την εταιρεία AEVEX Aerospace, η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Το νέο αεροπλανάκι δύναται να εκτελέσει μεγάλη πτήση μεταφέροντας «σημαντικό ωφέλιμο φορτίο», δηλαδή ικανή ποσότητα εκρηκτικών. Οι ουκρανοί στρατιωτικοί θα ταξιδέψουν από το Κίεβο στην Πολωνία τις επόμενες ημέρες και θα λάβουν οδηγίες για τη σωστή χρήση του νέου όπλου.

Γενικώς η κατηγορία «Switchblade» στην οποία ανήκει και το «Phoenix» περιλαμβάνει αεροπλανάκια ιδανικά τόσο για την παρακολούθηση όσο και για την επίθεση ποικίλων στόχων. Μπορούν να μεταφέρουν διατρητικά βλήματα, κατάλληλα για την καταστροφή θωρακισμένων μέσων. Η εκτόξευσή τους είναι απλή και η αποτελεσματικότητά τους αποδεδειγμένη. Στον στρατιωτικό χώρο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι γνωστά με το παρατσούκλι «περιφερόμενα πυρομαχικά» – περιφερόμενα πάνω από έναν πιθανό στόχο, εννοείται, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή ώστε να εφορμήσουν.

Η νέα δόση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είναι αξίας 800 εκατ. δολαρίων και πέραν των ιπταμένων «φαντασμάτων» περιλαμβάνει 72 βαρέα πυροβόλα Howitzer των 155 χιλιοστών, 144.000 βλήματα Πυροβολικού, εξοπλισμό πεδίου και ανταλλακτικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...