777
Ο Μπλίνκεν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την Κυριακή - φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν αφού ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών επέστρεψε σε ασφαλές έδαφος στην Πολωνία | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Νέο πρεσβευτή και πακέτο βοήθειας υποσχέθηκαν Μπλίνκεν και Οστιν στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2022, 10:34
Ο Μπλίνκεν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την Κυριακή - φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν αφού ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών επέστρεψε σε ασφαλές έδαφος στην Πολωνία
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Νέο πρεσβευτή και πακέτο βοήθειας υποσχέθηκαν Μπλίνκεν και Οστιν στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2022, 10:34

Στην πρώτη επίσκεψη αμερικανών αξιωματούχων στο Κίεβο, δύο μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν την επανάληψη της διπλωματικής εκπροσώπησης με τον διορισμό νέου αμερικανού πρεσβευτή, καθώς και την αποστολή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους άνω των 700 εκατ. δολαρίων.

Οι δύο αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε από την Ουάσινγκτον μόνο αφού οι δύο αμερικανοί υπουργοί είχαν αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί σε αυτή ήδη από το Σάββατο, ενώ ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία των δύο Αμερικανών υπουργών στο Κίεβο.

Μεταξύ άλλων ο Αντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι. Η επιστροφή της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα θα είναι σταδιακή.

«Από την αρχή των εχθροπραξιών διαθέτουμε μια ομάδα στην Πολωνία η οποία κάνει τη δουλειά αυτή. Από αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ομάδας θα πραγματοποιούν ημερήσιες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τους δύο Αμερικανούς υπουργούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

Εξάλλου οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκατ. δολάρια, από τα οποία περίπου τα 300 εκ. θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποκτήσουν από την αγορά τα όπλα που χρειάζονται, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα υπόλοιπα θα πάνε στους περιφερειακούς συμμάχους της Ουκρανίας που παρείχαν στη χώρα βοήθεια και οι οποίοι πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων τους.

Παράλληλα περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εκπαίδευσή τους στη χρήση πυροβόλων Howitzer τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη την παροχή ακόμη ενός πακέτου βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία, κυρίως υπό τη μορφή βαρέων όπλων, τα οποία ζητεί ο Ζελένσκι προκειμένου να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από την αρχή της θητείας του Μπάιντεν οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει συνολικά στην Ουκρανία περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.

Μετά τη συνάντηση στο Κίεβο και αφού επέστρεψαν σε ασφαλές, πολωνικό έδαφος, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως «η Ρωσία δεν έχει πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει»

«Είδαμε ανθρώπους στους δρόμους του Κιέβου, απόδειξη ότι η μάχη για το Κίεβο έχει κερδηθεί», υπογράμμισε ο ίδιος, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, στα νότια και τα αντολικά, όπου η ρωσική βιαιότητα είναι απλώς φρικτή».

Οστιν: Οι Ουκρανοί χρειάζονται όπλα

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία αν διαθέτει καλό εξοπλισμό, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού επέστρεψε από το ταξίδι στο Κίεβο.

«Το πρώτο πράγμα για να κερδίσει κανείς είναι να πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει. Και εκείνοι (οι Ουκρανοί) είναι βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν. Μπορούν να κερδίσουν αν έχουν καλό εξοπλισμό, καλή υποστήριξη», εκτίμησε.

«Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι συνομιλίες για τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την τρέχουσα μάχη και επίσης να χτίσουμε για το αύριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εποικοδομητική».

Σύμφωνα με τον Όστιν, ο Ζελένσκι είναι ευγνώμων για όσα κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη χώρα του, ενώ σημείωσε ότι η φύση των μαχών έχει αλλάξει και για τον λόγο αυτό η Ουκρανία έχει ανάγκη από όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Από την πλευρά του το Κίεβο επεσήμανε ότι χρειάζεται άρματα μάχης.

Ο Λόιντ Οστιν και -σε δεύτερο πλάνο- ο Αντονι Μπλίνκεν στη συνάντηση της Κυριακής με την ουκρανική αντιπροσωπεία στο Κίεβο (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Οσον αφορά τα όπλα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας σχολίασε ότι η Ουάσινγκτον είναι δύσκολο να παρακολουθεί τι συμβαίνει με αυτά, καθώς δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις επί του πεδίου, ζήτησε ωστόσο από τους Ουκρανούς να παρακολουθούν όσο καλύτερα γίνεται πού πάνε αυτά τα όπλα.

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να κάνει αντίστοιχα πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία. Εχει ήδη χάσει πολλές από τις στρατιωτικές της ικανότητες και πολλά στρατεύματα για να είμαστε ειλικρινείς και δεν επιθυμούμε να καταφέρει να αποκαταστήσει γρήγορα αυτές τις ικανότητές της», δήλωσε ο Λόιντ Οστιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...