1384
O Μακρόν παρουσιάζοντας τους στόχους της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

«Εχω ένα όνειρο για την Ευρώπη» – οι εξαγγελίες Μακρόν για τη γαλλική προεδρία

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 09:53
O Μακρόν παρουσιάζοντας τους στόχους της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ
| Ludovic Marin/Pool via REUTERS

«Εχω ένα όνειρο για την Ευρώπη» – οι εξαγγελίες Μακρόν για τη γαλλική προεδρία

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 09:53

Η μεταρρύθμιση της Σένγκεν με την εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών για την προστασία των συνόρων της ΕΕ, η επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια, η μετατροπή της Ενωσης σε έναν χώρο εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας, η δημιουργία μιας «τραπεζικής Ενωσης», η καθιέρωση ενός δίκαιου κατώτατου μισθού, η αναθεώρηση των κανόνων του Μάαστριχτ, η εγκαθίδρυση μιας ευρωπαϊκής κυριαρχίας με έμφαση στην άμυνα και τόσα άλλα… Ο Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε μια άλλη, μια νέα Ευρωπαϊκή Ενωση, τις βάσεις της οποίας θα επιχειρήσει να θέσει η γαλλική προεδρία που ξεκινά την Πρωτοχρονιά του 2022.

Είναι όντως μια ιστορική ευκαιρία για την ΕΕ, να αναλαμβάνει την ηγεσία μια ισχυρή χώρα με έναν μεταρρυθμιστή ηγέτη επικεφαλής –είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γίνεται η ατμομηχανή του ευρωπαϊκού τρένου από το 2008, όταν πρόεδρος ήταν ο Νικολά Σαρκοζί. Θα προλάβει όμως σε έξι μήνες να κάνει ο Μακρόν όσα υπόσχεται; Ενώ η μεταπανδημική εποχή ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και ενώ ο ίδιος θα βρίσκεται εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας, με τις προεδρικές κάλπες να στήνονται τον Απρίλιο;

Η Γαλλία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο που η πανδημία της Covid-19 επανακάμπτει, απειλώντας μεταξύ άλλων κοινωνικές δομές και την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών· η Λευκορωσία πυροδοτεί μια νέα μεταναστευτική κρίση, μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα της Ενωσης, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες άνθρωποι πνίγονται στα νερά της Μάγχης· τα αμυντικά δόγματα έχουν ανατραπεί μετά τη στρατηγική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ-Αυστραλίας.

«Θα έλεγα ότι πρέπει να μετακινηθούμε από μια Ευρώπη που συνεργάζεται εντός των συνόρων της, σε μια Ευρώπη που είναι ισχυρή στον κόσμο, πλήρως κυρίαρχη, ελεύθερη στις επιλογές της και κύρια της μοίρας της» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας.

Μεταξύ των προτάσεων της Γαλλίας θα είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αντίδρασης έκτακτης ανάγκης που θα βοηθούσε τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν κρίσεις στα σύνορά τους. Οι χώρες αυτές «θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της Frontex» αλλά επίσης και «στην αλληλεγγύη των χωρών μελών» που θα στέλνουν αστυνομικούς για να βοηθήσουν στα σύνορα, είπε. Ο Μακρόν θέλει επίσης να γίνονται τακτικές πολιτικές συναντήσεις με αντικείμενο το Μεταναστευτικό, όπως κάνουν ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.

Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπου ο Μακρόν διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται ότι θα αναγάγουν σε κυρίαρχο θέμα το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα για το οποίο ορισμένοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει τηρήσει ήπια στάση.

«Η προστασία των συνόρων μας είναι αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για την ασφάλεια των Ευρωπαίων όσο και (…) για να αποφύγουμε τραγωδίες σαν αυτές που βιώσαμε», εξήγησε ο Μακρόν, αναφερόμενος στο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Μάγχη στα τέλη Νοεμβρίου και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τη Βρετανία. Αφού κατηγόρησε το Λονδίνο ότι πίεσε για τη σύναψη του συμφώνου ασφαλείας AUKUS μεταξύ της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων, κατηγόρησε τους Βρετανούς για τη στάση τους στο Μεταναστευτικό.

«Το βρετανικό οικονομικό μοντέλο βασίζεται στην παράνομη εργασία των ξένων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι ελπίζει πως θα προωθήσει τις συζητήσεις γύρω από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη λόγω των διαφωνιών που εκφράζουν πολλές χώρες μέλη. Ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει «καλύτερη οργάνωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» με τη συνεργασία των χωρών προέλευσης και των χωρών τράνζιτ «ώστε να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων, να αποφύγουμε τις ροές, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, να εναρμονίσουμε τους κανόνες μας, ιδίως για το άσυλο».

Ποιο Μάαστριχτ; 

Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, που μέχρι τώρα καθοριζόταν από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, θα πρέπει να επανεξεταστεί, σημείωσε ο Μακρόν, με στόχο, όπως είπε, να καλυφθεί «η ανάγκη για νέες επενδύσεις» μετά την πανδημία της Covid-19.

Με την υγειονομική κρίση «βάλαμε σε παρένθεση την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων», υπενθύμισε. «Πρέπει να επανέλθουμε στους κανόνες που επιτρέπουν τη σύγκλιση των οικονομικών μας» αλλά δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα και «να επανέλθουμε στο δημοσιονομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990», εξήγησε. O ίδιος παρέπεμψε σε μια Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο για αυτό το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει επίσης να συζητήσει εάν αρκεί το πακέτο ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, για την αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την Covid-19. «Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν είμαστε υπέρ ή κατά του 3% (ο κανόνας για έλλειμμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ της χώρας). Έχουμε φύγει από αυτό. Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες για να παραμείνουμε ένας σοβαρός φορέας, σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο Μακρόν σκοπεύει να συγκαλέσει μια ειδική σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο με στόχο να καθοριστεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να μετατραπεί σε χώρο «παραγωγής, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας» έχοντας «μια εμμονή: τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, μέχρι την άνοιξη του 2022 θα έχει συνταχθεί από την ΕΕ το προσχέδιο για την εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου που συμφωνήθηκε φέτος. Το Παρίσι θα εργαστεί επίσης για την υιοθέτηση ενός «αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού» στην Ευρώπη, πρόσθεσε, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας «τραπεζικής ένωσης» που θα επιτρέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις να κατευθύνονται εκεί όπου έχει ανάγκες η ΕΕ ιδίως στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση.

Να «επενδύσουμε» στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Μακρόν ζήτησε να «επαναδεσμευτεί» και να «επενδύσει και πάλι» η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια απέναντι στις «νέες εντάσεις» στην περιοχή και «τις παρεμβάσεις περιφερειακών δυνάμεων» που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, όπως είπε.

«Αυτή η περιοχή βιώνει σήμερα νέες εντάσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η τραγωδία κάποιες φορές επίσης», είπε, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή μιας συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Μακρόν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική «επαναδέσμευσης» αλλά και επενδύσεων στην περιοχή ώστε να διευκολύνει την οικονομική ενσωμάτωσή της και «να καταπολεμήσει την παρέμβαση, τη χειραγώγηση διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων που επιδιώκουν, μέσω των Βαλκανίων, να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη», τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τις δυνάμεις αυτές. Ζήτησε επίσης να αποσαφηνιστεί η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο).

Τον Οκτώβριο οι ηγέτες των χωρών-μελών επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όμως δεν καθόρισαν κάποιο χρονοδιάγραμμα, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών.

Πέρα από την Αφρική

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για την ασφάλεια του Σαχέλ (της ζώνης στην Υποσαχάρια Αφρική) και εξήγησε ότι θέλει να «εξευρωπαΐσει» τη «σχέση ασφαλείας» που έχει σήμερα η Γαλλία με την περιοχή αυτή της Δυτικής Αφρικής, όπου έχουν αναπτυχθεί Γάλλοι στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές αντάρτες.

Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας θα οργανωθεί μια σύνοδος μεταξύ της Ευρωπαϊκής και της Αφρικανικής Ενωσης, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στόχος θα είναι «να επαναθεμελιώσουμε» την «κάπως κουρασμένη» σχέση μεταξύ των δύο ηπείρων. Ο γάλλος ηγέτης αναφέρθηκε σε ένα «οικονομικό και χρηματοδοτικό “New Deal”» με την Αφρική, εκτιμώντας ότι στους διεθνείς οργανισμούς η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάζει μια «κοινή στρατηγική» με την Αφρική σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την υγεία και το κλίμα.

Για το περιβάλλον, ο Μακρόν είπε ότι θέλει να διαπραγματευτεί την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου καταπολέμησης της «εισαγόμενης αποψίλωσης των δασών».

Στόχος του είναι να απαγορευτεί η εισαγωγή στην ΕΕ προϊόντων όπως η σόγια, το βοδινό, το φοινικέλαιο, η ξυλεία, το κακάο, ο καφές και άλλων, εφόσον η παραγωγή τους συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, στις χώρες απ’ όπου εξάγονται.

Οχι στο μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών

Για το διπλωματικό αλλά όχι και αθλητικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εκτίμησε ότι θα ήταν ένα «πολύ μικρό και συμβολικό» μέτρο. Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο διπλωματικό μποϊκοτάζ σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία ανακοίνωσαν το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» των Αγώνων, κατηγορώντας το Πεκίνο το Πεκίνο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στην περιφέρεια του Σιντζιάνγκ.

«Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι θα προτιμούσε να εργαστεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να διασφαλίσει την προστασία των αθλητών σε όλον τον κόσμο, αντί να εφαρμόζει συμβολικά μποϊκοτάζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...