372
O σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (αριστερά) και ο καταριανός εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι γελούν με την καρδιά τους στην Ντόχα | Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Σύμπτωση; Ο Μπιν Σαλμάν στο Κατάρ, όπως και ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 22:55
O σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (αριστερά) και ο καταριανός εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι γελούν με την καρδιά τους στην Ντόχα
|Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Σύμπτωση; Ο Μπιν Σαλμάν στο Κατάρ, όπως και ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 22:55

Η μεγάλη διπλωματική κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις χώρες του Κόλπου συνεχίστηκε, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ο οποίος επισκέφθηκε το προ ολίγου καιρού «εχθρικό» Κατάρ.

Μάλιστα η επίσκεψη του εκπροσώπου του κράτους των Σαούντ συνέπεσε με την επίσκεψη ενός άλλου «εχθρού» του βασιλείου, του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πέρασε και αυτός από την Ντόχα για επαφές – αυτός, βέβαια, είδε με ευχαρίστηση τους 100% «φίλους και συμμάχους» του Καταριανούς.

Οι διαχύσεις ήταν πολλές στην Ντόχα κατά την άφιξη του πρίγκιπα έγραψε η Corriere della Sera. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει όντως προσέγγιση μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων μοναρχιών του Κόλπου. Αν θα βαθύνει πάντως η σχέση τους και πόσο, αυτό θα το δείξουν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες εξελίξεις.

Η «δέσμευση» που αμοιβαίως συμφωνήθηκε, μας διαβεβαίωσαν οι Ιταλοί, αφορά τη συνετή αντιμετώπιση των διαφωνιών τους, τη μείωση ή απάλειψη των εντάσεων που συνδέονται με την περιφερειακή αντιπαράθεση και με τις διμερείς τριβές, φυλετικές, δογματικές, κυριαρχικές, κ.λπ.

Γεγονός είναι ότι όλες οι ηγεσίες της Μέσης Ανατολής μάλλον προσαρμόζονται η μία μετά την άλλη στις επιταγές της αμερικανικής κυβέρνησης περί καταλλαγής στην ταραγμένη και πετρελαιοπαραγωγό ευρύτερη περιοχή.

Στην Ντόχα ο Ερντογάν πήγε σε μία δύσκολη από οικονομικής απόψεως περίοδο για την Τουρκία, με αποστολή την άμεση υπογραφή εμπορικών συμφωνιών. Διπλωματικές πηγές δεν απέκλεισαν την πιθανότητα και κάποιας συνάντησης του «σουλτάνου» με τον σαουδάραβα πρίγκιπα τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Και στη συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον καταριανό εμίρη Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι τα χαμόγελα μοιράστηκαν αφειδώς (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS)
Και οι εμίρηδες στην Αγκυρα

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι επαφές των Εμιράτων με την Τουρκία. Αντιπροσωπεία τους ταξίδεψε στην τουρκική πρωτεύουσα για να διερευνήσει αμυντικά συμβόλαια. Και εδώ οι αντιθέσεις του παρελθόντος μοιάζουν πλέον να είναι μακρινές, ξεχασμένες κάπου στους αμμόλοφους της λιβυκής ερήμου…

Οι εμίρηδες έχουν τάξει ισχυρές επενδύσεις στους Τούρκους, ακόμη και την αγορά των τουρκικών drones «Bayraktar ΤΒ-2» τα οποία τα είδαν στη Λιβύη να νικούν τις πολιτοφυλακές του άλλοτε συμμάχου τους Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι καιροί αλλάζουν, και πολύ γρήγορα μάλιστα. Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, ωστόσο οι γεωπολιτικοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Στην Εγγύς και Μέση Ανατολή επικρατεί συχνά αστασία, όχι μόνο καιρική…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...