381
Υποστηρικτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος πανηγυρίζουν τα αποτελέσματα του exit poll | REUTERS

Exit Polls στην Αυστρία: Θρίαμβος για το κόμμα του καγκελάριου Κουρτς, μικρή πτώση για τους ακροδεξιούς

Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:38
Υποστηρικτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος πανηγυρίζουν τα αποτελέσματα του exit poll
|REUTERS

Exit Polls στην Αυστρία: Θρίαμβος για το κόμμα του καγκελάριου Κουρτς, μικρή πτώση για τους ακροδεξιούς

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:38

Μικρότερη της αναμενόμενης φαίνεται πως είναι η ζημιά από το «σκάνδαλο Ιμπιζα» για το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία. Το κόμμα, που πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, φαίνεται πως έχασε 2,2% των ψήφων που είχε το 2014, φτάνοντας στο 17,5% και καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς φέρεται ως ο νικητής των σημερινών εκλογών, κατακτώντας ποσοστό 34,5%, αυξημένο κατά επτά μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, σύμφωνα με το exit poll της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης.

Στη δεύτερη θέση και με ποσοστό 23,5 % (μείον 0,6 %) βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

Τέταρτο κόμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στα οποία υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος 2,5%, εμφανίζονται με 13,5% οι Πράσινοι, οι οποίοι το 2014 είχαν αποσπάσει 14,5%, ποσοστό ρεκόρ για την ιστορία τους.

Το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ διατηρεί το 8% από τις εκλογές του 2014, ενώ τόσο η Λίστα Τώρα με ποσοστό 2%, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (1%), το οποίο είχε ως επικεφαλής των υποψηφίων του την Ελληνίδα Κατερίνα Αναστασίου, δεν μπόρεσαν να περάσουν το όριο του 4% και δεν εκλέγουν ευρωβουλευτή.

Δηλώσεις Κουρτς

Τη μεγάλη νίκη που πέτυχε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα εκθείασε μιλώντας σε εκατοντάδες οπαδούς του στα γραφεία του κόμματος ο καγκελάριος Κουρτς, εκφράζοντας επανειλημμένα ευχαριστίες στους ψηφοφόρους του και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι το ποσοστό του 34,5% (κατά 7,5 μονάδες αυξημένο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014) είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ευρωεκλογές.

Στη σύντομη ομιλία του, που συνοδεύονταν από τις επευφημίες των οπαδών και στελεχών του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αφού συνεχάρη τους υποψηφίους του Λαϊκού Κόμματος, επισήμανε επίσης πως η διαφορά των ποσοστών του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού της αντιπολίτευσης, από το δικό του κόμμα (11 ποσοστιαίες μονάδες), είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.

Τόνισε ακόμη πως το μήνυμα που στέλνεται από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία δεν είναι μόνον η νίκη του Λαϊκού Κόμματος, του πολιτικού κέντρου, που θα έχει θετική επιρροή στην ανάδειξη του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και η υψηλή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές.

Ευχαριστίες απέστειλε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και για την στήριξη που δέχθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες από όλους εκείνους που υποστηρίζουν, όπως είπε, την σταθερότητα στην χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...