634
«Είναι σημαντικό να κάνει η ΕΕ το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα το μπλοκάρουν», δήλωσε η βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ Κάτο | European Parliament

Ψήφισμα για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στον… πελάτη του Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 15:03
«Είναι σημαντικό να κάνει η ΕΕ το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα το μπλοκάρουν», δήλωσε η βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ Κάτο
|European Parliament

Ψήφισμα για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στον… πελάτη του Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 15:03

Στην Ελλάδα, Τσίπρας και Καμμένος διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι η επίμαχη συμφωνία για την πώληση βλημάτων από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, είναι διακρατική συμφωνία. Ενα μόλις 24ωρο μετά τη σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για το θέμα, και μπροστά στις αντιδράσεις και κυβερνητικών βουλευτών, η κυβέρνηση επέλεξε το στρίβειν δια της Επιτροπής Εξοπλισμών, προτάσσοντας ως νέα γραμμή της την ακύρωση της συμφωνίας!

Η αρχική επιλογή όμως του Πάνου Καμμένου να πουλήσει όπλα στους Σαουδάραβες είναι γεγονός. Βασικό του επιχείρημα; Ότι θα εισέρρεαν στα ταμεία του κράτους 66 εκατ. ευρώ την ώρα που η Ελλάδα θα ξεφορτωνόταν βλήμματα που δεν χρειαζόταν ο Στρατός. Θεμιτό; Ισως ναι.

Η επιλογή όμως του συγκεκριμένου αγοραστή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα την Απόφαση 2009/1012/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2009 και της κοινής θέσης 2008/944/ ΚΕΠΠΑ για τις εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες (δείτε περισσότερα ΕΔΩ) .

 Με ψήφισμά του μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Σε βάρος δηλαδή του… πελάτη του κ. Καμμένου.

Το ψήφισμα από ελληνικής πλευράς υπογράφουν οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Στην κοινή πρόταση ψηφίσματος που συνυπογράφεται από όλες τις Ευρωομάδες (πλην των ακροδεξιών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις επιλογές του κ. Καμμένου) τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Ψηφίσματα από το 2016

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM», ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 2016, είχαν υπάρξει άλλα δύο ανάλογα ψηφίσματα από την Ευρωβουλή για την επιβολή εμπάργκο πώλησης ή μεταφοράς όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Υεμένη.

Η επισήμανση αυτή αναδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης Τσίπρα και το όψιμο της μεταστροφής της στο θέμα της πώλησης των ελληνικών βλημάτων στο Ριάντ. Γιατί όπως αποδεικνύεται, οι κ.κ. Καμμένος και Τσίπρας αφού πρώτα αγνόησαν προκλητικά τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόφαση για πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ήρθαν μετά να επικαλεστούν την «ευαισθησία» τους για το θέμα της Υεμένης, βάζοντας μάλιστα μπροστά τον Νίκο Φίλη που επωμίστηκε της υποβολής του σχετικού αιτήματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την ακύρωση της συμφωνίας.

Η κοινή θέση του Συμβουλίου περιλαμβάνει οκτώ κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων και όπως επεσήμανε η σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μποντίλ Βαλέρο, είναι «νομικά δεσμευτική» για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κατά την ίδια, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αντιβαίνει σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια (αναφορικά με τoν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου και τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας) και επομένως οι χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με όπλα (όπως επιχείρησε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου) δεν θα πρέπει να λάβουν νέα άδεια.

Πιο ρεαλίστρια εμφανίστηκε η (εικονιζόμενη στη φωτογραφία κάτω) βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ Κάτο, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι σχεδόν οι μισές εξαγωγές βασικών συμβατικών όπλων της Βρετανίας έχουν καταλήξει εκεί.

scottcato

«Είναι σημαντικό να κάνει η ΕΕ το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα μπλοκάρουν. Αλλά ας τους εκθέσουμε, ας αποκαλύψουμε την υποκρισία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωί της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...