369
Αλ Σαράζ και Ερντογάν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα | Reuters

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Aνατολική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 19:00
Αλ Σαράζ και Ερντογάν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα
|Reuters

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Aνατολική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 19:00

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον λίβυο πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράζ στην Άγκυρα.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ερντογάν έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά του Χαλίφα Χαφτάρ κι εξέφρασε τη στήριξή του στον Σαράζ.

«Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν αφήνουμε μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων. Η συνάντησή μου με τον Σάρατζ είχε σαν θέμα τη συνεισφορά μας στην ειρήνη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό» ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν.

Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος στράφηκε κατά του Χαφτάρ, λέγοντας: «Η λύση μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, ο Σάρατζ έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου. Το λέω ξανά: ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να τον βάλουν στην άκρη. Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί. Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει και την Ευρώπη».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των γεωτρήσεων. «Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου» σχολίασε.

Σαράζ: Αρνείται να διαπραγματευτεί με τον Χαφτάρ

Ο Σαράζ από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χαφτάρ.

«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε.

Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σαράζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαφτάρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...