368
Ο Χάρι Κόουλ, ετών 30, έπεσε μαχόμενος στην Δουνκέρκη το 1940 | Suffolk Archives

Το γράμμα ενός στρατιώτη που επιδόθηκε μετά από 80 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 18:41
Ο Χάρι Κόουλ, ετών 30, έπεσε μαχόμενος στην Δουνκέρκη το 1940
|Suffolk Archives

Το γράμμα ενός στρατιώτη που επιδόθηκε μετά από 80 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 18:41

Το γράμμα ενός βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Δουνκέρκη της Γαλλίας, έφτασε στην οικογένειά του, ακριβώς 80 χρόνια αργότερα από την ημέρα που γράφτηκε, στις 26 Μαϊου του 1940.

Ο στρατιώτης Χάρι Κόουλ, τότε 30 ετών, έγραψε στη μαμά του, Ρόζα, ένα εγκάρδιο γράμμα παρακαλώντας την να μην ανησυχεί για τον ίδιο, αλλά και για όλον τον βρετανικό στρατό.

Ο Κόουλ μάλιστα προέβλεπε στην επιστολή του ότι τα γερμανικά στρατεύματα σύντομα θα ήταν «υπό διωγμόν» και «θα επιστρέψουν στη Γερμανία τρέχοντας».

«Μην ανησυχείτε για μένα, θα τα ξεπεράσω όλα», σημείωνε χαρακτηριστικά στο συγκινητικό του γράμμα.

Ο Κόουλ λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει για την Δουνκέρκη

Ωστόσο, ο Χάρι, που υπηρετούσε στο 1ο τάγμα του Συντάγματος του Σάφολκ δεν ήταν τυχερός καθώς πυροβολήθηκε από έναν γερμανό ελεύθερο σκοπευτή τρεις ημέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου.

Οπως αναφέρει το BBC, η επιστολή του χάθηκε καθώς τα βρετανικά στρατεύματα αποσύρονταν δια θαλάσσης από τη Δουνκέρκη ενόψει της ταχείας γερμανικής προέλασης.

Ενας γερμανός αξιωματικός βρήκε το γράμμα, μαζί με άλλα, και τα κράτησε στη σοφίτα του μέχρι το 1968 όταν και αποφάσισε να τα παραδώσει στην βρετανική πρεσβεία στην Βόννη.

Οσο για το πώς έφτασε επιτέλους μέχρι το παλιό οικογενειακό σπίτι του Κόουλ στο Χάσκετον του Σάφολκ, είναι και αυτό μια ολόκληρη ιστορία.

Το γράμμα του Χάρι Κόουλ

Η επιστολή έφτασε στο συμβούλιο της κομητείας Σάφολκ και αρχειοθετήθηκε με σκοπό να παραμείνει καταχωνιασμένο στα συρτάρια του τοπικού στρατιωτικού αρχείου.

Ομως η αρχειοθέτης του συμβουλίου, Χάιντι Χιούζ, παρατήρησε ότι η επιστολή του στρατιώτη Κόουλ απευθυνόταν σε ένα σπίτι στο χωριό της.

Συνειδητοποίησε ότι ήξερε τον συγχωριανό της Κλέμι Κόουλ, πλέον 87 ετών, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Χάρι, ένας από τους επτά γιους, ήταν ένας από τους μεγάλους του αδερφούς.

Ο συνταξιούχος ξυλουργός είπε στα βρετανικά ΜΜΕ:

«Ήταν τόσο σοκαριστικό όταν έλαβα την επιστολή του Χάρι. Συγκινήθηκα που διάβαζα τα λόγια του. Η μητέρα μου μού έλεγε ότι ξαφνικά έβλεπε το πρόσωπό του στο παράθυρο της κρεβατοκάμαράς της. Πάντα πίστευε ότι ήταν το πνεύμα του που επισκεπτόταν το σπίτι την ημέρα που σκοτώθηκε».

Ο 87χρονος Κλέμι Κόουλ, αδελφός του Χάρι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...