398
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε στελέχη του AKP | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Ευτυχία που αποκαταστήσαμε την ταυτότητα της Αγίας Σοφίας

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 21:13
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε στελέχη του AKP
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Ευτυχία που αποκαταστήσαμε την ταυτότητα της Αγίας Σοφίας

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 21:13

Ως ένα από τα  θετικά σημεία της δύσκολης – και για την Τουρκία – χρονιάς που πέρασε, παρουσίασε ο Ταγίπ Ερντογάν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος έρχεται να εξαλείψει μία φρικτή δεκαετία.

«Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις οδυνηρές ημέρες, όταν αγωνιστήκαμε με την πανδημία του κορονοϊού, ως έθνος, λάβαμε πολλά καλά νέα από τον Κύριό μας. Bιώσαμε την ευτυχία να επαναφέρουμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα» τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η Τουρκία έδειξε ότι δεν έχει προβλήματα με τις θρησκευτικές ελευθερίες, με κάποια βήματα που κάναμε».

Κατά τον τούρκο πρόεδρο, καλή είδηση για τη χρονιά που πέρασε ήταν για τη χώρα του η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ενώ ευχήθηκε να υπάρξουν καλά νέα και στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε μάλιστα νίκες την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Εμπρηστικός ο Ακάρ

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε σε δικές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που για άλλη μία φορά ζήτησε να αποχωρήσει ο ελληνικός στρατός από 16 ελληνικά νησιά.

Κατά την ετήσια ειδική συνάντηση στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο  Ακάρ έκανε εκτενή αναφορά στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, τις εθνικές και διεθνείς ασκήσεις και στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελλάδας.

Όπως υποστήριξε, η «Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών», ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα προκαλεί την Άγκυρα, καθώς πολιτικοί και στρατιωτικοί επισκέπτονται τα εν λόγω νησιά.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Αθήνα φοβάται τον διάλογο με την Αγκυρα, γιατί γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο και κατέληξε λέγοντας ότι «τα αιτήματα της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εγωιστικά και βλακώδη».

Επιπλέον, σε δηλώσεις του στο δίκτυο A Haber και αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την ίδια στάση και κάνει ένα μεγάλο λάθος μεταφέροντας μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Κατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι «έχει εξοπλίσει 16 νησιά, παρόλο που αναφέρεται στην Λωζάννη ότι τα 23 νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

«Τώρα αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα ξεκίνησαν έναν αγώνα εξοπλισμών. Νομίζουν πως κάνουν κάτι. Έφτασαν στο σημείο αυτό, λόγω της ενίσχυσης και της παρότρυνσης των εμπόρων όπλων. Αν έχουν σκοπό και στόχο να κάνουν κάτι στην Τουρκία ή να έχουν υπεροχή, αυτός είναι άδικος κόπος. Με 3-5 αεροσκάφη και 3-5 πλοία δεν μπορούν να έχουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας και δεν μπορούν να έχουν ισχυρισμούς κυριαρχίας εναντίον της Τουρκίας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...