501
Το 2017 ο Ερικ Πρινς ελέγχθηκε από το αμερικανικό κογκρέσο για τις επαφές του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016 | EPA / MICHAEL REYNOLDS

Ερικ Πρινς: «Πρίγκιπας» του πολέμου, άνθρωπος του Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 14:10
Το 2017 ο Ερικ Πρινς ελέγχθηκε από το αμερικανικό κογκρέσο για τις επαφές του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016
|EPA / MICHAEL REYNOLDS

Ερικ Πρινς: «Πρίγκιπας» του πολέμου, άνθρωπος του Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 14:10

Ο Ερικ Πρινς είναι αμερικανός εργολάβος υπηρεσιών ασφαλείας και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη διοίκηση Τραμπ και με τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα, στη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση κατέχει τη θέση της υπουργού Παιδείας η αδελφή του Πρινς, η Μπέτσι Ντεβός. Ο ίδιος ο Πρινς στο παρελθόν υπήρξε μέλος ειδικής μονάδας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας Blackwater.

Τώρα ένα δημοσίευμα τον φέρνει στην επικαιρότητα ως αναμειγμένο στις δραστηριότητες της υπό ρωσικό έλεγχο ομάδας μισθοφόρων Wagner, η οποία πρωταγωνιστεί στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, στο πλευρό του αντικυβερνητικού πολέμαρχου Χαφτάρ.

Η ιστοσελίδα The Intercept, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος, αναφέρει ότι ο Πρινς «προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να παράσχει στρατιωτικές υπηρεσίες στην ομάδα Wagner», τόσο στη Λιβύη όπου εξακολουθεί να μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος όσο και στη Μοζαμβίκη.

Αν και αξιωματούχοι της Βάγκνερ δήλωσαν, μέσω τρίτων, στο σάιτ ότι δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τον Πρινς, το The Intercept επιμένει ότι υπήρξε συνάντηση παρ’ ότι ο ίδιος ο Πρινς τελούσε υπό ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση των κανονισμών περί διακίνησης όπλων. Το The Intercept παραθέτει πάντως και τη σχετική διάψευση ενός δικηγόρου του Πρινς.

Το σάιτ αναρωτιέται αν «η πρόταση του Πρινς προς τη ρωσική εταιρεία», όπως γράφει, ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης Τραμπ ή, ακόμη χειρότερα, είχε την έγκρισή της.

Δεδομένου ότι η Wagner είναι στρατιωτική δύναμη που δραστηριοποιείται σε χώρες ή συγκρούσεις για τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση έχει ενδιαφέρον, ενώ «συχνά εξοπλίζεται και υποστηρίζεται απευθείας από το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας», το The Intercept καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση μεταξύ του Πρινς και της Wagner θα καθιστούσε τον σύμβουλο της διοίκησης Τραμπ υπεργολάβο του ρωσικού στρατού».

Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στη Wagner και στον επικεφαλής της, συνεχίζει το δημοσίευμα, για την υποστήριξή τους στους φιλορώσους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής το 2014, αφού βασίστηκε σε εντολή που είχε υπογράψει ως πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα. Στις εν λόγω κυρώσεις περιλαμβάνονται απαγορεύσεις που αφορούν κάθε σχέση συνεργασίας με τη Wagner.

Το σκάνδαλο, αν υπάρχει, έγκειται στο ότι ο Πρινς είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ και έχει μάλιστα υπηρετήσει κοντά του ως ανεπίσημος σύμβουλος σε θέματα στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Το σάιτ γράφει ότι, ειδικά για το Αφγανιστάν, ο Πρινς πρότεινε στον Τραμπ την ιδιωτικοποίηση του πολέμου μέσω μίας ιδιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας η οποία, έτσι, θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες!

Ως επιχειρηματίας ο Πρινς επί σειρά ετών προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να κερδίσει στρατιωτικές συμβάσεις με αφρικανικές και μεσανατολικές κυβερνήσεις. Δηλαδή επιχείρησε να βγάλει λεφτά σε έναν χώρο όπου και η Wagner δραστηριοποιείται και το ρωσικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο.

Οι περίεργες πιρουέτες του Πρινς μεταξύ του περιβάλλοντος του Λευκού Οίκου επί διακυβέρνησης Τραμπ και της αυλής κάθε εχθρού της Αμερικής δεν σνομπάρουν και την Κίνα ακόμη. Στο δημοσίευμά του το Intercept λέει ότι ο Πρινς τυγχάνει επικεφαλής κάποιας εταιρείας logistics που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, της Frontier Services Group, της οποίας ο μεγαλύτερος επενδυτής είναι η ίδια η κινεζική κυβέρνηση, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...