421
|

Μαρτυρίες: Πώς έζησα την επίθεση με χημικά στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 20:31

Μαρτυρίες: Πώς έζησα την επίθεση με χημικά στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 20:31

21 Αυγούστου 2013, ημέρα που ο χρόνος πάγωσε και ένα νέο φρικιαστικό κεφάλαιο άνοιξε. Ενα μεγάλο πώς και γιατί σχηματίστηκε σαν σημαία πάνω από τη Συρία.

Δύο περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, στα προάστια της Δαμασκού, χτυπήθηκαν από πυραύλους που περιείχαν τοξικό αέριο Σαρίν.

«Εχασα 23 μέλη της οικογενείας μου, 11 ενήλικες και 12 παιδιά» αποκάλυψε σύρος άνδρας μιλώντας στο BBC, από προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο. Βίωσε τη φρικιαστική επίθεση με χημικά. Εκείνο που θυμάται ήταν το απόλυτο μπλακ άουτ που επικράτησε όταν εκατοντάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους στο άκουσμα των τυμπάνων πολέμου.

«Ηταν μια μαύρη ημέρα. Βρισκόμασταν στο σπίτι. Στις 02:30 το πρωί ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη.Nομίζαμε αρχικά ότι πρόκειται για έναν ακόμη βομβαρδισμό. Κάναμε λάθος. Oταν συνειδητοποιήσαμε τι συμβαίνει, το βάλαμε στα πόδια για να βρούμε καταφύγιο. Ακούσαμε ανθρώπους να φωνάζουν ότι αυτό που ζούσαμε ήταν επίθεση με χημικά. Επρεπε να τρέξουμε για να σώσουμε τη ζωή μας»

Με τα λόγια αυτά ο σύρος πρόσφυγας περιγράφει την πιο τραγική στιγμή της ζωής του. Μέσα σε λίγα λεπτά έχασε σχεδόν τα πάντα: σπίτι, πατρίδα και τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Το σκηνικό στους δρόμους, την ημέρα της επίθεσης, πρόδιδε απέραντο σπαραγμό.

«Αρπαξα τη γυναίκα και τα παδιά μου. Τρέξαμε 400 μέτρα. Απελπισμένοι άνθρωποι πάσχιζαν να σωθούν», θυμάται ο σύρος άνδρας.

Τρεις λέξεις σχηματίζονται αυτόματα στο μυαλό του περιγράφοντας την επίθεση: πανικός, χάος τρόμος… λέξεις που αποδίδουν το μέγεθος του φρικιαστικού θεάματος του Αυγούστου.

Ολα έμοιαζαν να χάνουν το νόημά τους, να γίνονται ένα με την καταστροφή, να παραδίνονται στη λάβα του πολέμου.

«Πήγα στο πατρικό μου. Τους είδα να βρίσκονται στο πάτωμα. Είχαν παραλύσει και έβγαζαν αφρούς από το στόμα. Οσοι είχαν κλειστά τα μάτια, δεν ξύπνησαν ποτέ. Απέραντη θλίψη, η ζωή δεν είχε νόημα», τόνισε ο Σύρος.

Μετά το περιστατικό, δεν περίμενε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα έμενε ατιμώρητος από τη διεθνή κοινότητα. Εκείνο που ζητά είναι να φύγει ο σύρος πρόεδρος από την εξουσία και να μη χαθούν άλλες ζωές. Δεν αντέχει, όμως, άλλο το θέαμα των αεροπορικών επιδρομών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν ότι 3.600 άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα μετά την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα. Από αυτούς, όπως είπαν, οι 355 πέθαναν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξε αργότερα ότι ο αριθμός των νεκρών έφτανε τους 502.

Η ιστορία φαίνεται, πέντε χρόνια μετά, να επαναλαμβάνεται, καθώς οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας. Μόσχα και Δαμασκός απορρίπτουν το σενάριο αυτό, ενώ η Δύση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με το Συριακό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...