403
Ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντά με αποδείξεις της Μόσχας στους ισχυρισμούς της Δύσης για την επίθεση στην Ντούμα | REUTERS/Grigory Dukor

Λαβρόφ: Στημένη από ξένη χώρα η επίθεση με χημικά στην Ντούμα

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 14:10
Ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντά με αποδείξεις της Μόσχας στους ισχυρισμούς της Δύσης για την επίθεση στην Ντούμα
|REUTERS/Grigory Dukor

Λαβρόφ: Στημένη από ξένη χώρα η επίθεση με χημικά στην Ντούμα

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 14:10

Η επίθεση στην Ντούμα και οι εικόνες των θυμάτων που πλημμύρισαν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης στη Συρία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μια ανάσα από τη στρατιωτική σύγκρουση και την απειλή γενικευμένης σύρραξης στο συριακό μέτωπο πιθανότερη από ποτέ.

Η Δύση -συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ- επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για επίθεση με χημικά με δράστη τον Ασαντ, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι υπάρχουν και αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο, πέρασε την Παρασκευή στην αντεπίθεση λέγοντας ότι η Μόσχα έχει στη διάθεσή της αδιαμφισβήτητα στοιχεία που δείχνουν ότι η επίθεση στην Ντούμα ήταν στημένη από τις υπηρεσίες πληροφοριών ξένου κράτους που καλλιεργεί «ρωσοφοβικό» κλίμα.

Σύμφωνα με την συριακή οργάνωση «Λευκά Κράνη», τους διασώστες στις ζώνες των ανταρτών, και τη μη κυβερνητική οργάνωση Syrian American Medical Society, δεκάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους πολλά παιδιά- σκοτώθηκαν στις 7 Απριλίου από «επίθεση με τοξικά αέρια» στην Ντούμα. Η κυβέρνηση Ασαντ αρνήθηκε οιαδήποτε ευθύνη ενώ ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε τα Λευκά Κράνη ότι «σκηνοθέτησαν μπροστά στις κάμερες χημική επίθεση κατά αμάχων».

«Εχουμε ατράνταχτες αποδείξεις ότι πρόκειται για ένα ακόμα στημένο επεισόδιο πίσω από το οποίο κρύβονται οι υπηρεσίες πληροφοριών κράτους που βρίσκεται επικεφαλής της ρωσοφοβικής εκστρατείας» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, παρουσία του ολλανδού ομολόγου του Στεφ Μπλοκ (φωτογραφία κάτω).

2018-04-13T081902Z_1558620462_UP1EE4D0N3Q75_RTRMADP_3_RUSSIA-NETHERLANDS

Ο Λαβρόφ εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα να μη γίνει η Συρία μία νέα Λιβύη ή ένα νέο Ιράκ: «Θεός φυλάξοι από οποιαδήποτε περιπέτεια στη Συρία μετά την εμπειρία της Λιβύης και του Ιράκ», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί ό,τι έγινε στις δύο χώρες, όπου επενέβησαν οι Αμερικανοί.

Προέταξε μάλιστα και τον κίνδυνο αύξησης των μεταστευτικών ροών για την Ευρώπη σε μία προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο της Δύσης εναντίον του Ασαντ.

Ακόμη και ο παραμικρός εσφαλμένος υπολογισμός στη Συρία θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη, προειδοποίησε, για να συμπληρώσει με νόημα ότι τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν βοηθούν τον διάλογο.

«Ακόμη και η παραμικρή υπερβολή θα προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη και άλλες εξελίξεις τις οποίες ούτε εμείς ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι μας χρειάζονται», αλλά πάλι μπορεί να «χαροποιούν αυτούς που προστατεύονται από έναν ωκεανό», ήταν το δηκτικό σχόλιό του για τις ΗΠΑ που σε αντίθεση με την Γηραιά Ήπειρο, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μία γενίκευση της σύρραξης στη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...