925
Φωτογραφία από την κινητοποίηση των αρχών στη Νοτρ Νταμ αμέσως μετά την επίθεση | REUTERS/Eric Gaillard/Pool

Επίθεση στη Νίκαια: ισλαμιστής αποκεφάλισε γυναίκα μέσα στη Νοτρ Νταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 10:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/10/2020, 18:30
Φωτογραφία από την κινητοποίηση των αρχών στη Νοτρ Νταμ αμέσως μετά την επίθεση
| REUTERS/Eric Gaillard/Pool

Επίθεση στη Νίκαια: ισλαμιστής αποκεφάλισε γυναίκα μέσα στη Νοτρ Νταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 10:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/10/2020, 18:30

«Η Γαλλία δέχεται επίθεση». Τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έσπευσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας θύμιζαν κάτι από 11η Σεπτεμβρίου. Δύο εβδομάδες μετά το φρικτό έγκλημα κατά του καθηγητή Σαμουέλ Πατί στο Παρίσι, ένας άλλος ακραίος ισλαμιστής αποκεφάλισε μια γυναίκα μέσα στον ιερό ναό της Νοτρ Νταμ, φωνάζοντας «Αλλαχου Ακμπαρ». H Γαλλία δέχεται επίθεση από την ισλαμιστική τρομοκρατία, συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Η Γαλλία τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και τη συμπαράστασή της στον γαλλικό λαό. Και όλα αυτά ενώ έχει ανοίξει με τον πλέον αιματηρό τρόπο η δημόσια συζήτηση ότι η δράση των φανατικών ισλαμιστών δεν συνιστά μόνο μια επίθεση κατά της Γαλλίας του Μακρόν, αλλά μια επίθεση προς τον λεγόμενο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Οι τζιχαντιστές, άλλοτε «προσβεβλημένοι» από τη δημοσιοποίηση σκίτσων του Μωάμεθ και άλλοτε… ενοχλημένοι επειδή οι συμπολίτες τους είναι χριστιανοί, χτυπούν στους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού: στα σχολεία, στις εκκλησιές…

Το εσωτερικό του ναού μετά την επίθεση

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση στον καθεδρικό ναό της Νίκαιας –η οποία, ας μην ξεχνάμε, είχε υπάρξει θέατρο πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος και το 2016– σημειώθηκε στις 9.00 το πρωί (τοπική ώρα, 10.00 Ελλάδος).

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ωστόσο ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον δύο και λίγες ώρες αργότερα δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πως είναι τρεις.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί, μιλώντας από την πρώτη στιγμή για  «τρομοκρατική επίθεση».

Στη Νίκαια, στον τόπο του μακελειού, μετέβη ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με τους επικεφαλής και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

«H Γαλλία δέχεται επίθεση», τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν σε μία δήλωση που αμέσως έφερε στη μνήμη όλων το «America is under attack» της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο χτύπημα της Αλ Κάιντα στους δίδυμους Πύργους.

Οπως είπε, θα αναπτυχθεί άμεσα δύναμη επτά χιλιάδων στρατιωτών της επίλεκτης δύναμης «Sentinel», προκειμένου  «να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή».

Ο Μακρόν καταδίκασε την επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας στη χώρα του και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή «θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο Αμυνας για τη λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων».

«Μοναχικός λύκος» ο «Μπραχίμ»;

Ο δράστης του αιματοκυλίσματος στη Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, υποστήριξε ότι έδρασε μόνος του. Μιλούσε γαλλικά. Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν αφού αποκεφάλισε μία 70χρονη γυναίκα μέσα στην εκκλησία και μαχαίρωσε θανάσιμα άλλους δύο, τον νεωκόρο και μία ακόμη γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της, είπε ότι τον λένε Μραχίμ.

Η δεύτερη γυναίκα  ήταν ζωντανή όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις και οι διασώστες. Οι τελευταίες της λέξεις λίγο πριν ξεψυχήσει, ήταν: «Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ».

Τραυματισμένος από τα πυρά των αστυνομικών, τη στιγμή της σύλληψής του ο δράστης συνέχιζε να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπαρ», «πράγμα που δεν αφήνει αμφιβολία για τα κίνητρά του», όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Νίκαιας.

Από τα  δακτυλικά αποτυπώματα που του πήραν, αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσο το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Η Γαλλία τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τόνισε πως η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Μητσοτάκης: Είμαστε ενωμένοι

«Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την «απόλυτη αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία».

«Είμαστε ενωμένοι», καταλήγει στη σχετική ανάρτησή του στα γαλλικά (δείτε τη κάτω).

Τον αποτροπιασμό της Αθήνας για την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε νωρίτερα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την επίθεση καταδίκασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας ότι παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό.

Tην επίθεση καταδίκασε το Βατικανό.

«Η σημερινή επίθεση έσπειρε τον θάνατο σε έναν χώρο αγάπης και παρηγοριάς, στον Οίκο του Θεού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Ματέο Μπρούνι σε ανακοίνωσή του.

«Είναι μια στιγμή πόνου σε μια περίοδο σύγχυσης. Η τρομοκρατία και η βία δεν μπορεί να είναι ποτέ αποδεκτές . Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τα θύματα», κατέληξε στη δήλωσή του.

Τον αποτροπιασμό του για «τη βάρβαρη επίθεση στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ», εξέφρασε και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Ο ι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας ενάντια στην τρομοκρατία και στην μισαλλοδοξία», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter

«Δεν είστε μόνοι», διεμήνυσε στη Γαλλία ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Λέμε στους γάλλους πολίτες: Στην μάχη κατά του εξτρεμισμού δεν είστε μόνοι σας. Η Ολλανδία είναι στο πλευρό σας», έγραψε ο Ρούτε στη γαλλική γλώσσα.

Νέες επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων

Επεισόδιο σημειώθηκε και στην πόλη της Αβινιόν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ και να σκοτώνουν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι που επιχείρησε να επιτεθεί σε περαστικούς φωνάζοντας  επανειλημμένως «Αλλαχου Ακμπαρ».

Συναγερμός σήμανε και στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από επίθεση με μαχαίρι κατά φρουρού του γαλλικού προξενείου. Ο δράστης συνελήφθη, ενώ το θύμα είναι εκτός κινδύνου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...