398
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης. Από την Παρασκευή η Γαλλία κλείνει ξανά | REUTERS/Christian Hartmann/Illustration

Νέο lockdown ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 21:40
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης. Από την Παρασκευή η Γαλλία κλείνει ξανά
|REUTERS/Christian Hartmann/Illustration

Νέο lockdown ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 21:40

Η Γαλλία επιστρέφει στην άνοιξη. Στην περασμένη άνοιξη όμως. Σε ένα δραματικό τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στους Γάλλους ότι θα πρέπει να κλειστούν ξανά στα σπίτια τους, στο πλαίσιο ενός εθνικού lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας της COVID-19, η οποία κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.

Το νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας παραπέμπουν στην αυστηρή καραντίνα των οκτώ εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη.

Η μεγάλη διαφορά —όπως και στη γειτονική Γερμανία— είναι ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Είναι σαφές ότι και το αγαθό της εκπαίδευσης πρέπει να προστατευθεί και από την άλλη έχει αποδειχθεί ότι οι σχολικές μονάδες λειτουργούν με όρους που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού.

Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν, είπε ο Μακρόν. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19. Και τόνισε ότι η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης δεν αποτελεί επιλογή. Σε μια δήλωση που θα μπορούσε να απευθύνεται και προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μακρόν τόνισε: «Η Γαλλία δεν θα αφήσει ποτέ να πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδων πολιτών της, δεν είναι αυτές οι αξίες της». Από την αρχή της επιδημίας στη Γαλλία έχουν πεθάνει 35.785 άνθρωποι — στις ΗΠΑ πάνω από 225.000.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία —με τους γιατρούς να… επιλέγουν ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει ώστε να λάβει την απαραίτητη φροντίδα σε συνθήκες περιορισμένων πόρων και ΜΕΘ— θα ήταν επίσης κάτι το απαράδεκτο.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Ο Μακρόν προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος παραδέχτηκε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Και προειδοποίησε πως το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...