213
| Getty Images

ΕΟΔΥ: Στα 58 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 20:58
|Getty Images

ΕΟΔΥ: Στα 58 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 20:58

Τα στοιχεία που αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 58. Ολοι είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19-59). Από αυτούς, οι 19 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Οπως υπενθύμισε ο ΕΟΔΥ, «η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Εκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή».

Το Μάιο του 2022, ωστόσο, «καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες». Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 22.363 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τη λοίμωξη από ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, στην οποία μπορείτε να κατευθυνθείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...