782
Εντονη αντίδραση από τους βουλευτές του ΚΚΕ στην κατάθεση των τροπολογιών | IntimeNews

Ενταση στη Βουλή: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, και ΜέΡΑ25 λόγω τροπολογιών

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 18:37
Εντονη αντίδραση από τους βουλευτές του ΚΚΕ στην κατάθεση των τροπολογιών
|IntimeNews

Ενταση στη Βουλή: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, και ΜέΡΑ25 λόγω τροπολογιών

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 18:37

Σύγκρουση πυροδότησαν στην Βουλή οι δύο τροπολογίες (εδώ) που κατέθεσε εκτάκτως –και μισή μόλις ώρα πριν την ψηφοφορία του ήδη πολυσυζητημένου διυπουργικού νομοσχεδίου– ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής , το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 αποχώρησαν από την Ολομέλεια, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε την καθυστέρηση της συνεδρίασης προκειμένου ο υπουργός Εργασίας να προχωρήσει στην κατάθεση των τροπολογιών. Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης ήταν τόσο το κοινοβουλευτικό «φάουλ» –η ασθένεια των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής είναι τελικά ανίατη σε αυτή τη χώρα, όποια κυβέρνηση και αν είναι στο τιμόνι– όσο και το περιεχόμενο των διατάξεων, κυρίως επειδή αφορά εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Η πρώτη τροπολογία θεσπίζει ανώτατο όριο σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο ΕΦΚΑ, ή επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλασιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Η δεύτερη τροπολογία καταργεί την ρύθμιση Αχτσιόγλου για τις αιτιολογημένες απολύσεις. Συγκεκριμένα καταργείται η διάταξη του άρθρου 48 του Ν. 4611/2019 η οποία εισήγαγε την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως κριτήριο για να θεωρηθεί έγκυρη η καταγγελία σύμβασης εργασίας. Η κατάργηση της ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται pro business, αλλά ευλόγως προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης μίλησε για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής» και «κόπια της ρύθμισης Αχτσιόγλου». Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την Ολομέλεια και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος φώναξε: «Ντροπή σας! Είστε απαράδεκτοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του έκανε λόγο για «κυβέρνηση ΝΔ-ΣΕΒ».

«Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Και νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν

» Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ», είπε ο τέως Πρωθυπουργός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σε υψηλούς τόνους κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες και έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις σε συμπαιγνία με το προεδρείο που παρέτεινε τη συνεδρίαση».

Ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάννης Βαρουφάκης χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και την κατάθεση των δύο τροπολογιών «κήρυξη πολέμου από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού πολιτισμού».

Την αντίθεση του εξέφρασε και το Κίνημα Αλλαγής δια στόματος του Γιώργου Καμίνη που κάλεσε την κυβέρνηση «να μην ακολουθήσει διαδικασίες που στηλίτευε τα τελευταία χρόνια». Λίγο αργότερα και μετά την παρέμβαση και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αποχώρησε και η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής από τη συζήτηση.

Ο Γιώργος Καμίνης λίγο πριν το ΚΙΝΑΛ αποχωρήσει

Και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έλεγε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα κάνει τα ίδια. Ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να αποσύρει τις τροπολογίες για την υστεροφημία του.

Βρούτσης: «Βιάστηκαν να αποχωρήσουν»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος έφερε την τελευταία στιγμή τις δύο τροπολογίες που πυροδότησαν το κλίμα, είπε:

«Η αντιπολίτευση βιάστηκε να αποχωρήσει. Ίσως είναι και μια εσκεμμένη αποχώρηση, διότι ήξεραν τι θα ακούσουν και δεν ήθελαν να είναι παρόντες», είπε, μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «κρίσιμες, σημαντικές και θετικές» τις διατάξεις των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή, κρίσιμες «για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα, γιατί η Ελλάδα δεν περιμένει».

Αναφερόμενος στη δεύτερη τροπολογία για την κατάργηση διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι “στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος γιατί αυτό είναι το DNA και το αξιακό σύστημα της ΝΔ και γι΄αυτό παίρνει αποφάσεις για να περιφρουρήσει εξελίξεις που υπονομεύουν την αγορά εργασίας, υπονομεύουν τον εργαζόμενο, κάνουν τη συμφιλίωση εργαζομένων και εργοδοτών αδύνατη, δημιουργούν διχασμό, κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και είναι διατάξεις που ψήφισε παραμονές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, την χαρακτήρισε τραγελαφική και ιδεοληπτική τη διάταξη. Ιδίως για την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, ο υπουργός είπε αποδείχθηκε βλαπτική διότι τα αποτελέσματα των απολύσεων δείχνουν ότι αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019 την οποία απέδωσε στη διάταξη αυτή. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Καταργούμε ιδεοληπτικές εργασιακές διατάξεις και προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα του αύριο, για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες”, είπε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...