326
Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος σε ένα από σόου ντροπής στα βουλευτικά έδρανα | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή σε Λαγό και Μίχο για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2019, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/09/2019, 11:40
Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος σε ένα από σόου ντροπής στα βουλευτικά έδρανα
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή σε Λαγό και Μίχο για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2019, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/09/2019, 11:40

Ενοχοι για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης, «Συνεργείο», στις 10 Ιουλίου του 2013, κρίθηκαν από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός (νυν ευρωβουλευτής)  και Νίκος Μίχος.

Το δικαστήριο κήρυξε επίσης ενόχους ως φυσικούς αυτουργούς για την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και για οπλοχρησία ως προς αυτή, τους κατηγορούμενους Μπαρέκα, Γαλανάκη, Αγιοβλασίτη, Σταμπέλο και Καλπιτζή.

Το παράδοξο είναι ότι το δικαστήριο –ενώπιον του οποίου βρέθηκαν συνολικά εννέα κατηγορούμενοι, για την επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών στον κοινωνικό χώρο ύστερα από μοτοπορεία– δεν δέχθηκε την εισαγγελική εισήγηση, η οποία επικαλούμενη διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων! Με την απόφασή τους οι δικαστές έκριναν ενόχους τούς επτά από τους εννέα κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, ο Λαγός και ο Μίχος κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά μετατροπή της κατηγορίας από απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η εισαγγελέας Εδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, επικαλούμενη μόνο αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο χρυσαυγίτες πρώην βουλευτές ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών στον καθένα με αναστολή.

Αντίστοιχα, επέβαλε ποινές φυλάκισης, συνολικά 11 μηνών στον καθένα, σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους για φυσική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία , ενώ στον πέμπτο από τους κριθέντες ενόχους, με αναγνώριση ελαφρυντικού, επιβλήθηκε ποινή πέντε μηνών.

Ως προς την αναγνώριση των ελαφρυντικών το δικαστήριο δέχθηκε μόνον για έναν κατηγορούμενο ελαφρυντική περίσταση, αρνούμενο και πάλι την πρόταση της Εισαγγελέως που ζήτησε να γίνει δεκτό για όλους τους κατηγορουμένους, αυτό του προτέρου σύννομου βίου, όπως εκφράζεται στο νέο Ποινικό Κώδικα. Κατά την εισαγγελέα η νέα διάταξη «απαιτεί να μην έχει παραβιάσει ο κατηγορούμενος τον νόμο. Ακόμα κι αν είχαμε καταδίκη για ελαφρύ πλημμέλημα, θα μπορούσε να χορηγηθεί. Πρέπει να αναγνωριστεί από το δικαστήριο. Τώρα γράφεται βέβαια νομολογία για το ελαφρυντικό αυτό, όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης» .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...