930
Οι ηγέτες της EE θα συζητήσουν την πρόταση για την δημιουργία μίας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» που παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και υποστηρίζεται από τον Σαρλ Μισέλ, για να επιτραπεί η προετοιμασία των υποψηφίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση | Photo by EU Council / Pool /Anadolu Agency via Getty Images

Εννέα χώρες περιμένουν στην πόρτα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 16:57
Οι ηγέτες της EE θα συζητήσουν την πρόταση για την δημιουργία μίας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» που παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και υποστηρίζεται από τον Σαρλ Μισέλ, για να επιτραπεί η προετοιμασία των υποψηφίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
|Photo by EU Council / Pool /Anadolu Agency via Getty Images

Εννέα χώρες περιμένουν στην πόρτα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 16:57

Περιμένοντας εδώ και χρόνια έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολλοί ηγέτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων δεν έκρυψαν την πικρία τους για την πιθανή χορήγηση του καθεστώτος του υποψήφιου για ένταξη στη ΕΕ κράτους στην Ουκρανία και την Μολδαβία, για την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε αισιόδοξος την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των «27», οι οποίοι και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε στη σχετική δήλωσή του: «Είναι μία αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ. Είναι επίσης μία γεωπολιτική επιλογή που θα κάνουμε σήμερα και είμαι πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ουκρανία και την Μολδαβία και θα εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία».

Η Γερμανία είναι ο θερμότερος υποστηρικτής των δυτικών Βαλκανίων. «Οι πολίτες τους περιμένουν εδώ και 20 χρόνια την δυνατότητα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι πολύ σημαντικό η υπόσχεση αυτή να γίνει αξιόπιστη», ανέφερε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010, η Σερβία από το 2012 και η Αλβανία από το 2014. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από πέντε χώρες μέλη της ΕΕ, δεν είναι ακόμη παρά «εν δυνάμει» υποψήφιες χώρες.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Eντι Ράμα προειδοποίησε πάντως το Κίεβο να μην τρέφει αυταπάτες, ακριβώς επειδή οι παραπάνω χρονολογίες δείχνουν ότι η διαδικασία θα είναι μακρά. Οπως επισήμανε η Βόρεια Μακεδονία περιμένει μπροστά στην πύλη της ΕΕ εδώ και 17 χρόνια και η Αλβανία 8 χρόνια.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την οργή του απέναντι στη Σόφια και τις Βρυξέλλες. «Ακόμα περιμένοντας τον Γκοντό; Oχι, έχουμε συνηθίσει σε αυτή την παρωδία και δεσμευόμαστε περισσότερο από ποτέ να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό των χωρών μας και της περιοχής μας με ακλόνητο ευρωπαϊκό πνεύμα», ανέφερε ο Ράμα σε μήνυμά του, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του ίδιου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο αλβανός πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη αλλά όχι στη Βουλγαρία! Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία προβάλλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Αντίστοιχα, η Σόφια μπλοκάρει και τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, η υποψηφιότητα της οποίας συνδέεται με την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πτώση της κυβέρνησης του Κίριλ Πετκόφ , που ανατράπηκε την Τετάρτη το βράδυ με πρόταση μομφής, δεν βοηθά στην διευθέτηση του θέματος.

Στο μεταξύ, οι διαφορές ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο εγείρουν ζήτημα για τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος είναι κατηγορηματικός: δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κοσόβου. Ο σέρβος πρόεδρος καταγγέλλει, μάλιστα, την άρνηση των χωρών-μελών να αναγνωρίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, που θεωρεί το Κόσοβο τμήμα της σερβικής επικράτειας, την ώρα που, «όπως και η Σερβία», υπεραμύνονται της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας απέναντι στην Ρωσία.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου προειδοποίησε, από την πλευρά της, την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην αφήσει χώρο για επιρροή «άλλων παραγόντων», διότι «είναι προφανές ότι θα τον εκμεταλλευθούν».

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο, η αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και η χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό τους ίδιους όρους όπως για την Ουκρανία και την Μολδαβία είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η επιλογή της χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία είναι μία πολύ ισχυρή πολιτική κίνηση, αλλά οι όροι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι απαιτητικοί και η απόφαση απαιτεί ομοφωνία», υπενθύμισε εκπρόσωπος κράτους-μέλους.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προγραμματιστεί να συζητήσουν την πρόταση για την δημιουργία μίας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» που παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και υποστηρίζεται από τον Σαρλ Μισέλ, για να επιτραπεί η προετοιμασία των υποψηφίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Συνολικά πλέον οι υποψήφιες χώρες θα είναι εννέα, μαζί με την Ουκρανία και την Μολδαβία. Διότι η Τουρκία περιμένει στην πόρτα εδώ και 23 χρόνια. Η τελευταία, πάντως, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και τις χώρες του Κόλπου αυξάνουν την επιρροή τους στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι ευρωπαϊκές προσδοκίες των οποίων διαψεύδονται από την αναβλητικότητα των Βρυξελλών, καταλήγει το Γαλλικό Πρακτορείο στο δημοσίευμά του.

Μητσοτάκης: Να δοθεί ορόσημο το 2033 για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

Ως ευκαιρία επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων περιέγραψε τη Σύνοδο Κορυφής, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας πως μολονότι ο δρόμος είχε ανοίξει το 2003 στη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος επί 19 χρόνια.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο Πρωθυπουργός στη σχετική δήλωσή του, λίγη ώρα αφότου έφτασε στις Βρυξέλλες. «Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται», πρόσθεσε (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...