617
|

Μάχη για να ψηφισθούν δύο σημαντικά νομοσχέδια του Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 12:31

Μάχη για να ψηφισθούν δύο σημαντικά νομοσχέδια του Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 12:31

O Τζο Μπάιντεν και υψηλόβαθμοι βοηθοί του άσκησαν την Τρίτη νέες πιέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα για τη χρηματοδότηση, όχι μόνο της αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ, αλλά και της ευρύτερης ατζέντας των μεγάλων κοινωνικών δαπανών, καθώς οι συνομιλίες για τα δύο σχετικά νομοσχέδια μπήκαν στην τελική ευθεία.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών Δημοκρατικών γερουσιαστών Κίρστεν Σίνεμα και Τζο Μάντσιν, που έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για το οικονομικό μέγεθος των δαπανών στα νομοσχέδια που τελούν υπό εξέταση.

Την ίδια ώρα, στο Κογκρέσο δίνεται μάχη για την ψήφιση του νομοσχεδίου του ενός τρισ. δολαρίων για την αναβάθμιση δρόμων, γεφυρών και αγωγών, που έχει την υποστήριξη μερικών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, όπως επίσης και του ξεχωριστού νομοσχεδίου που προβλέπει τη διάθεση 3,5 τρισ. δολαρίων για τη φροντίδα των παιδιών, τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και τη στέγαση.

Η Τζεν Ψάκι, υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τη Σίνεμα, η οποία έληξε χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, ότι οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές «έχουν συμφωνήσει ότι βρισκόμαστε σε μία καθοριστική στιγμή».

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο – REUTERS/Elizabeth Frantz

Οι Δημοκρατικοί επικεφαλής στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ, προσπάθησαν να αποκρούσουν τις ανησυχίες των Δημοκρατικών αναφορικά με την απαιτούμενη πολιτική υποστήριξη για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, όπως επίσης και ενός πλαισίου μέτρων εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να προφυλαχθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από το ενδεχόμενο μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της, αλλά και από ενδεχόμενη χρεοκοπία έναντι αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκπνέει την Πέμπτη, ενώ η επίσημη δυνατότητα δανεισμού της τερματίζεται στις 18 Οκτωβρίου.

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, από το Ιδρυμα Peter G. Peterson, εντόπισε διακομματική υποστήριξη για αρκετές από τις αυξήσεις φορολογίας που οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει προκειμένου να καλύψουν το οικονομικό κόστος του νομοσχεδίου των 3,5 τρισ. δολαρίων.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επιβολή εισφορών στα έσοδα των εταιρειών από το εξωτερικό, επισταμένη εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας από την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS), αλλά και μία δέσμευση για την αύξηση της φορολογίας σε πολίτες με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 400.000 δολαρίων.

Με την εξαίρεση μερικών Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία που κινούνται εκτός της κομματικής γραμμής για την υποστήριξη του νομοσχεδίου αναβάθμισης των υποδομών, οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τάσσονται σε μεγάλο βαθμό κατά της ατζέντας δαπανών του Μπάιντεν, όπως επίσης και της αύξησης της οροφής χρέους των 28,4 τρισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που έχουν ήδη ψηφιστεί από το Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί έχουν οριακές πλειοψηφίες τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ μεταξύ τους επικρατεί διχογνωμία για το πώς να χρησιμοποιήσουν την πολιτική αυτή εξουσία, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

Αυτή η ασταθής πολιτική πραγματικότητα έχει αφήσει τον Μπάιντεν και τους πολιτικούς συμμάχους του στο Καπιτώλιο με την αποστολή να μεταπείσουν στην ουσία το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, για την υποστήριξη των δύο νομοσχεδίων.

Μερικοί Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, θα προτιμούσαν να υποστηρίξουν μόνο το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών.

«Θα ήταν μία παράβαση καθήκοντος για εμάς να οικοδομήσουμε τις υποδομές της Αμερικής χωρίς να το πράξουμε με τρόπο που να αντιμετωπίζει ουσιαστικά την κλιματική κρίση», ανέφερε στους συναδέλφους της η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. «Για να το πράξουμε αυτό πρέπει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών (Build Back Better Act). Καθώς σας γράφω, πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προωθήσει το όραμά του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπάιντεν ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψή του στο Σικάγο, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για την προώθηση της νομοθετικής του ατζέντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News