368
Το εσωτερικό του κινηματογράφου «Αττικόν»: δεν έπαθε τίποτε στους εμπρησμούς |

Ενα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία τους «Αττικόν» και «Απόλλων»

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 17:20
Το εσωτερικό του κινηματογράφου «Αττικόν»: δεν έπαθε τίποτε στους εμπρησμούς
|

Ενα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία τους «Αττικόν» και «Απόλλων»

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 17:20

Κοντεύουν 10 χρόνια από την εφιαλτική νύχτα στην καρδιά της Αθήνας, όταν κάηκαν οι ιστορικοί κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» στην οδό Σταδίου –ή για να είμαστε πιο ακριβείς το κτίριο που τους στεγάζει– και ίσως επιτέλους πλησιάζει η ώρα επαναλειτουργίας τους.

Ηταν 12 Φεβρουαρίου του 2012, όταν σε εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν σε μεγάλη έκταση του Κέντρου, κάηκαν από εμπρησμό πολλά κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία στέγαζαν εμπορικά καταστήματα, όπως αυτά που βρίσκονταν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο της Σταδίου, στο αριστουργηματικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλερ.

Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην είσοδο των δύο κινηματογράφων, αλλά οι αίθουσες στο εσωτερικό τους δεν έπαθαν τίποτα.

Ομως, παρόλες τις αδιάκοπες προσπάθειες φορέων, πολιτικών και ιδιωτών, όλα αυτά τα χρόνια, η αποκατάσταση των κινηματογράφων, δεν είχε καταστεί δυνατή, λόγω αντιδικίας δύο ιδρυμάτων, η οποία, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», έχει πλέον επιλυθεί.

«Από τη μία πλευρά, ήταν το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη Βούρου» (ΙΣΔΒ), στο οποίο ανήκαν οι κινηματογράφοι, και από την άλλη το Ιδρυμα Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία (Μουσείο), απέναντι στο οποίο το πρώτο είχε τεράστιες οφειλές για συμβατικές υποχρεώσεις. Η πρόσφατη συγχώνευση του ΙΣΔΒ στο Μουσείο  –χωρίς τη δημιουργία νέου– λύνει πλέον τα χέρια σε πολλά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία η επαναλειτουργία των δύο κινηματογράφων. Ολα, πράγματι, δείχνουν ότι αυτό θα γίνει πριν από την είσοδο του 2022», γράφει ο συντάκτης του «Βήματος», Γιάννης Ζουμπουλάκης.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Βογιατζή, πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία, η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου: «Βάσει των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 94 του Νόμου 4714/2020, το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη Βούρου συγχωνεύθηκε προς το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος, σημαντικό ρόλο έπαιξε στην επίλυση των διαδικαστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δήλωσε στο «Βήμα»: «Ο Δήμος Αθηναίων βοήθησε να αρθούν αντιδικίες και εμπόδια. Με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και ως δήμος Αθηναίων θα βοηθήσουμε όπου ακόμα χρειαστεί. Οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν είναι απλώς σημαντικά τοπόσημα της πρωτεύουσας. Είναι μία ακόμα απόδειξη της ανθεκτικότητας και της συνέχειας της Αθήνας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...