458
Ο Ρομάν Πολάνσκι με το βραβείο Σεζάρ, στην απονομή του 2014 | EPA

Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων για τις υποψηφιότητες Πολάνσκι στα βραβεία Σεζάρ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 13:28
Ο Ρομάν Πολάνσκι με το βραβείο Σεζάρ, στην απονομή του 2014
|EPA

Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων για τις υποψηφιότητες Πολάνσκι στα βραβεία Σεζάρ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 13:28

Σύσσωμο παραιτήθηκε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας Σεζάρ, η οποία απονέμει τα λεγόμενα γαλλικά Οσκαρ, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την τελετή απονομής, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για τις πολλαπλές υποψηφιότητες της ταινίας του Ρομάν Πολάνσκι, «Κατηγορώ».

Περισσότεροι από 200 ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες και προσωπικότητες του κινηματογράφου διατύπωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους προς το ΔΣ της Ακαδημίας την Τετάρτη αίτημα για «ριζική μεταρρύθμιση».

Σε αυτήν κατήγγειλαν τη «δυσλειτουργία» και την «έλλειψη διαφάνειας» στη διοίκηση του οργανισμού, όπως γράφει το BBC.

Επίσης, εξέφρασαν παράπονα γιατί το ιδρυτικό καταστατικό των Σεζάρ δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και γιατί τα 4.680 μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε λόγου στις αποφάσεις της.

Ο Πολωνο-γάλλος σκηνοθέτης κατηγορείται από το 1978 στις ΗΠΑ για βιασμό μιας 13χρονης και είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Χόλιγουντ. Ο Πολάνσκι διέφυγε στη Γαλλία, πριν εκδικαστεί η υπόθεσή του. Παράλληλα, έχει κατηγορηθεί για βιασμό και από άλλες γυναίκες.

Φεμινιστικές οργανώσεις, οργισμένες από τις υποψηφιότητες της ταινίας του Πολάνσκι, έχουν απευθύνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και για διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο που θα γίνει η τελετή απονομής στις 28 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο Salle Pleyel του Παρισιού.

Διαμαρτυρία οργανώσεων κατά του Πολάνσκι στη Γενεύη, τον Νοέμβριο. Το πλακάτ γράφει: «Ο βιασμός δεν είναι τέχνη»

«Οταν κινητοποιούμαστε, συμβαίνουν πράγματα!», έγραψε στο Twitter η φεμινιστική κολεκτίβα Nous Toutes (Ολες Εμείς).

Μια άλλη οργάνωση, η Osez Le Feminisme (Τολμήστε τον Φεμινισμό), ανακοίνωσε το εξής: «Φανταστείτε τι έπεται. Μια νέα επιτροπή που θα ψηφίζει χωρίς την αυτοπεποίθηση του αρσενικού, χωρίς αδιαφάνεια και σεξισμό. Θα σταματήσουμε επιτέλους να χειροκροτούμε τους βιαστές και τους παιδεραστές που διαφεύγουν;».

Την παρουσία της ταινίας του Πολάνσκι στον κατάλογο με τις υποψηφιότητες κατήγγειλαν και η υπουργός Ισότητας της Γαλλίας, καθώς και κριτικοί κινηματογράφου, αλλά η Ακαδημία απάντησε ότι «δεν μπορεί να παίρνει θέση για θέματα ηθικής» στα βραβεία της.

Η γαλλίδα υπουργός Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, δήλωσε ότι «είναι αδύνατο μία ολόκληρη αίθουσα να σηκωθεί και να χειροκροτήσει το φιλμ ενός άντρα που έχει κατηγορηθεί για βιασμό πολλές φορές».

«Για να τιμήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που έκαναν κινηματογράφο το 2019, για να βρούμε την ηρεμία και να διασφαλίσουμε ότι η γιορτή του κινηματογράφου παραμένει αυτό ακριβώς –μία γιορτή– το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί», ανέφερε η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή η συλλογική απόφαση θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου».

Μετά την τελετή απονομής, θα γίνει γενική συνέλευση για την εκλογή νέας διοίκησης που θα εργαστεί για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της, ανέφερε η Ακαδημία.

Το ΔΣ δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, να ορίσει έναν μεσολαβητή για να επιβλέπει τις «ριζικές μεταρρυθμίσεις» του καταστατικού του και της διοίκησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...