591
Ο Εμανουέλ Μακρό κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους την Τρίτη | REUTERS

Μακρόν: «Η βλασφημία δεν είναι έγκλημα»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 08:42
Ο Εμανουέλ Μακρό κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους την Τρίτη
|REUTERS

Μακρόν: «Η βλασφημία δεν είναι έγκλημα»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 08:42

«Η βλασφημία δεν είναι έγκλημα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, που τάχθηκε έτσι στο πλευρό της Μιλά, της 16χρονης Γαλλίδας, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Μουσουλμάνων στη Γαλλία, μετά τα σχόλιά της κατά της θρησκείας και ειδικά του Ισλάμ.

Ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την έφηβη, η οποία δέχθηκε απειλές και αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο όταν πόσταρε ένα βίντεο, που καταφέρεται κατά του Ισλάμ, αντιδρώντας σε ομοφοβική επίθεση από μουσουλμάνους.

Ξεκίνησε ως μια αντιπαράθεση στο Instagram, αλλά το όλο ζήτημα κατέληξε να αποτελεί κρατική υπόθεση που θέτει εκ νέου προς εξέταση την έννοια της κοσμικότητας στη Γαλλία, την κατάργηση (από το 1881) του ποινικού αδικήματος της βλασφημίας αλλά και τη δυνατότητα συνύπαρξης γάλλων πολιτών με διαφορετικές πεποιθήσεις και καταγωγή.

Η παρέμβαση Μακρόν ήρθε μετά την κριτική κατά της Μιλά από την υπουργό Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ, η οποία υποστήριξε ότι τα σχόλια της Μιλά ήταν «επίθεση στην ελευθερία της συνείδησης», προσθέτοντας ότι οι εκατοντάδες απειλές κατά της ζωής της ήταν «απαράδεκτες».

Αφότου, ωστόσο, πάρα πολλοί εξοργίστηκαν με τη στάση της υπουργού, δηλώνοντας πως «είμαστε στη Γαλλία, όχι στη Σαουδική Αραβία», η γαλλίδα υπουργός ζήτησε συγγνώμη.

Ο Μακρόν όμως, ήταν κατηγορηματικός: «Στη συζήτηση αυτή αγνοούμε το γεγονός ότι η Μιλά είναι ανήλικη. Της οφείλουμε προστασία στο σχολείο, στην καθημερινότητά της, στις κινήσεις της» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Dauphiné Libéré και πρόσθεσε: «Η αναγκαιότητα να υπάρχει καλύτερη προστασία για τα παιδιά είναι διαφορετική από την κριτική στις θρησκείες. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: έχουμε το δικαίωμα στη βλασφημία, στην κριτική, στην σάτιρα για τις θρησκείες. Η τάξη της δημοκρατίας δεν είναι η τάξη της ηθικής. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι η πρόκληση μίσους και η επίθεση στην αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε», τόνισε.

Το υπουργείο Παιδείας βρήκε τελικά νέο σχολείο για τη μαθήτρια, η οποία είχε μείνει εκτός μαθημάτων για λίγο καιρό, καθώς κανένα σχολείο δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά της.

Τι είχε συμβεί

Στις 19 Ιανουαρίου, η Μιλά ανάρτησε ένα από τα βίντεό της στο Instagram. Ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια όταν ενηλικιωθεί και κοινοποιεί συχνά πυκνά βίντεο με την ίδια να τραγουδά. Σε περίοπτη θέση στον λογαριασμό της ξεχωρίζει το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας, ενώ ενίοτε αναφέρεται ανοιχτά στην ομοφυλοφιλία της.

Το απόγευμα εκείνης της ημέρας ένα αγόρι προσπάθησε να την προσεγγίσει, αναρτώντας μια σειρά από σχόλια στο βίντεό της. Εκείνη, με τρόπο πολιτισμένο και ευγενικό, προτίμησε να του «κόψει τον αέρα».

Ομως ο νεαρός, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, μαζί με κάποιους φίλους του, πέρασαν αμέσως στην επίθεση, αποκαλώντας την «βρωμιάρα λεσβία» και «σκατογαλλίδα» και επρόκειτο μόνο για την αρχή όλων όσα ακολούθησαν.

Αναμενόμενα, η Μιλά ταράχτηκε. Αλλά προτίμησε να μην ανταπαντήσει σε προσωπικό επίπεδο. Αντ’ αυτού ανάρτησε ένα άλλο βίντεό της, στο οποίο εμφανίζεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως απεχθάνεται όλες τις θρησκείες, ειδικά το Κοράνι και το Ισλάμ, μια «θρησκεία του μίσους», αλλά και ότι «η θρησκεία σας είναι μόνο σκ…τά. Οσον αφορά τον θεό σας; Του βάζω ένα δάχτυλο στον… Ευχαριστώ και αντίο».

Και μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδικτυακή αντιπαράθεση μεταξύ δύο εφήβων άρχισε να λαμβάνει μεγάλες και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις, με τη Μιλά να δέχεται διαρκώς από τότε μηνύματα ατόμων τα οποία, θέλοντας να προασπιστούν την τιμή του Αλλάχ, ορκίζονται να τη βασανίσουν σκληρά πριν τη δολοφονήσουν με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο.

Κατά την εμφάνισή της αργότερα, στην εκπομπή Quotidien του τηλεοπτικού σταθμού TMC, η Μιλά ζήτησε συγγνώμη από «τους ανθρώπους που ενδεχομένως να πλήγωσα και ακολουθούν ειρηνικά τη θρησκεία τους. Δεν ήθελα να βάλω στο στόχαστρό μου ανθρώπους». Ωστόσο, εξήγησε συγχρόνως, δίχως να μασάει τα λόγια της: «Θέλησα να ασκήσω το δικαίωμα στη βλασφημία, να μιλήσω για μια θρησκεία, να πω αυτά που σκεφτόμουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...