570
Τα γυρίσματα του «Under the Light» εγιναν στην Τσονγκίνγκ, μια πόλη 32 εκατ. κατοίκων και φουτουριστική τόσο ώστε να παραπέμπει στον Ρίντλεϊ Σκοτ | CreativeProtagon

Ενα «κυβερνοπάνκ» νουάρ για τη διαφθορά στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 15:00
Τα γυρίσματα του «Under the Light» εγιναν στην Τσονγκίνγκ, μια πόλη 32 εκατ. κατοίκων και φουτουριστική τόσο ώστε να παραπέμπει στον Ρίντλεϊ Σκοτ
|CreativeProtagon

Ενα «κυβερνοπάνκ» νουάρ για τη διαφθορά στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 15:00

Λόγω των θεμάτων στα οποία εστιάζεται –την αχαλίνωτη διαφθορά που μαστίζει και την Κίνα και τους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής, του επιχειρείν και του υποκόσμου– το φιλμ παρέμεινε στο συρτάρι επί μία τετραετία, ενώ κυκλοφόρησαν και αναφορές για καταναγκαστικό κόψιμο σκηνών.

Για το «Under the Light» ο λόγος, τη νέα ταινία του διάσημου κινέζου σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού. Aρχισε να προβάλλεται, τελικά, στους κινεζικούς κινηματογράφους τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η διεθνής πρεμιέρα της θα γίνει την Πρωτομαγιά, παρουσία μάλιστα του σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Απω Ανατολής του Ούντινε (24 Απριλίου-2 Μαΐου).

«Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ιταλία. Η τελευταία φορά ήταν το 2018 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο οποίο έχω παραστεί περισσότερες φορές από οποιοδήποτε άλλο και κέρδισα δύο Χρυσούς Λέοντες. Η Ιταλία είναι για μένα σαν ένας φίλος από τα παλιά» ανέφερε καταρχάς ο σκηνοθέτης συνομιλώντας με την Τζουζεπίνα Μανίν της Corriere della Sera.

Σημειώνοντας η ιταλίδα δημοσιογράφος πως το τοπίο και η ατμόσφαιρα στην «Τζιντζιάνγκ», τη μητρόπολη όπου εκτυλίσσεται η πλοκή του έργου, παραπέμπουν στο «Blade Runner», ο Ζανγκ Γιμού είπε πως τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Τσονγκίνγκ, μια πόλη 32 εκατομμυρίων κατοίκων και φουτουριστική «τόσο ώστε να παραπέμπει στον Ρίντλεϊ Σκοτ, έναν από τους λίγους σκηνοθέτες στον κόσμο άνω των 80 ετών που συνεχίζει να γυρίζει ταινίες πάντα καινοτόμες. Αλλά το “Blade Runner” γυρίστηκε πριν από 40 χρόνια. Το αστικό μας φαντασιακό έχει αλλάξει, θα προτιμούσα να προσδιορίσω το στυλ του “Under the Light” ως “νέον (το ευγενές αέριο που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή λαμπτήρων) κυβερνοπάνκ”», μπερδεύοντας, μάλλον, τη συνομιλήτριά του.

«Το φως (light) του τίτλου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Μέσω του φωτός ήθελα να δείξω το εκθαμβωτικό σκοτάδι που αντανακλά τον δυϊσμό της ανθρώπινης φύσης. Στα γυρίσματα χρησιμοποιήσαμε καθρέφτες και ανακλαστικά υλικά για τη συμπερίληψη όλων των οπτικών γωνιών μέσα στο κάδρο, έτσι ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ενός σχεδόν εκτυφλωτικού φωτός […] Το φως και το σκοτάδι είναι τα δύο πρόσωπα της ταινίας και του ανθρώπου» εξήγησε ο 74χρονος Zανγκ Γιμού.

Επιδιώκοντας, λοιπόν, να παίξει με το φως και να το εκμεταλλευθεί απόλυτα, ζήτησε από τους ηθοποιούς να μη μακιγιαριστούν. «Πρόκειται για μια ρεαλιστική ταινία, ήθελα τα πρόσωπα να φαίνονται όπως είναι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε μερικά ενδιαφέροντα εφέ, χάρη στα διαφορετικά χρώματα που παρήγαγε το φως στο δέρμα. Το μακιγιάζ θα εξάλειφε την αυθεντικότητα» εξήγησε.

Πρωταγωνιστές του «Under the Light» είναι ένας δήμαρχος και ένας επιχειρηματίας, γεγονός που ώθησε τη δημοσιογράφο της Corriere να ρωτήσει τον σκηνοθέτη για κοινά στοιχεία με το «House of Cards». «Σίγουρα υπάρχουν. Οι ιστορίες και το κοινωνικό υπόβαθρο είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά τόσο η ταινία μου όσο και η αμερικανική σειρά ρίχνουν φως στον δυϊσμό της ανθρώπινης φύσης, στην περίπλοκη εσώτερη ουσία της. Η διαφθορά υπάρχει σε κάθε χώρα του κόσμου, προκαλείται από την απληστία μας» απάντησε εκείνος.

Σημειώνοντας η Τζουζεπίνα Μανίν πως, ενώ σήμερα οι κινεζικές αρχές προτρέπουν τους πολίτες να αυξάνονται και να πληθαίνουν, ενώ στο παρελθόν είχαν επιβάλει υψηλότατο πρόστιμο στον σκηνοθέτη για παραβίαση της πολιτικής του ενός παιδιού (έχει τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη), ο Ζανγκ Γιμού σημείωσε πως «οι καιροί είναι διαφορετικοί. Στο παρελθόν μπορούσες να κάνεις μόνο ένα παιδί, ενώ τώρα οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αποκτούν περισσότερα για να αποτρέψουν τη γήρανση της κοινωνίας. Ολα αυτά με κάνουν να σκέφτομαι τον Μέγκιο, τον μεγάλο κινέζο φιλόσοφο που έζησε πριν από περισσότερα από 2.400 χρόνια, ο οποίος έλεγε: “Εκείνη ήταν μια κατάσταση και αυτή είναι μια άλλη”. Δηλαδή ότι οι καιροί αλλάζουν». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...