294
Ο χώρος του εκτός λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου είναι γεμάτος με δεξαμενές νερού | REUTERS/Aaron Sheldrick/File Photo

Ενα εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού από τη Φουκουσίμα θα ρίξει στον ωκεανό η Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 16:43
Ο χώρος του εκτός λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου είναι γεμάτος με δεξαμενές νερού
|REUTERS/Aaron Sheldrick/File Photo

Ενα εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού από τη Φουκουσίμα θα ρίξει στον ωκεανό η Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 16:43

Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού που είναι αποθηκευμένο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πρόκειται να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό η Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση της χώρας ήδη έδωσε προσωρινή άδεια για την επιχείρηση, παρά τις αντιρρήσεις μέσα και έξω από τη χώρα, γράφει ο Independent.

Το νερό, η ποσότητα του οποίο φτάνει τους 1,2 εκατ. τόνους, κυκλοφορούσε στις σωληνώσεις που κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία του πυρηνικού αντιδραστήρα και εμπόδισαν την καταστροφική τήξη του πυρήνα.

Το πυρηνικό εργοστάσιο είχε υποστεί ζημιές από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό του 2011. Υπήρξε έκλυση ραδιενέργειας αλλά τα συνεργεία κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Ωστόσο η Tokyo Electric, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, υποστηρίζει τώρα ότι δεν έχει άλλο χώρο για να αποθηκεύει το νερό που ψύχει τον αντιδραστήρα. Οι δεξαμενές νερού, το οποίο έχει 62 διαφορετικά ραδιενεργά στοιχεία, θα γεμίσουν ως το 2022.

Η εταιρεία λέει ότι έχει αφαιρέσει όλα τα ραδιενεργά ισότοπα που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, εκτός από το τρίτιο (μια μορφή υδρογόνου) του οποίου είναι δύσκολος ο διαχωρισμός από το νερό.

Η λύση στην οποία κατέληξε επιτροπή ειδικών είναι να χυθεί το νερό στη θάλασσα με το σκεπτικό ότι η πορεία του θα είναι προβλέψιμη και ο έλεγχος πιο εύκολος. Είναι κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο να χύνεται νερό με τρίτιο από τον αντιδραστήρα στη θάλασσα, γιατί δεν είναι προβληματικό σε μικρές ποσότητες, προσθέτουν οι ειδικοί. Μια άλλη λύση θα ήταν να αφήσουν  το νερό να εξατμιστεί.

Οι έντονες αντιρρήσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν.

Οι γειτονικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα, δεν βλέπουν θετικά την απελευθέρωση του νερού στη θάλασσα. Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθώς υπάρχουν αγωνίσματα που θα γίνουν σε απόσταση έως και 60 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα.

Ανήσυχοι είναι και οι κάτοικοι της επαρχίας για τις επιπτώσεις στη γεωργία και τη θαλάσσια ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...