630
| Shutterstock

Γιατί πρέπει να εμβολιαζόμαστε

Μιχαήλ Βλασταράκος Μιχαήλ Βλασταράκος 8 Νοεμβρίου 2017, 11:34

Γιατί πρέπει να εμβολιαζόμαστε

Μιχαήλ Βλασταράκος Μιχαήλ Βλασταράκος 8 Νοεμβρίου 2017, 11:34

Ο εμβολιασμός έναντι λοιμωδών νοσημάτων, που είναι δυνατόν να προκαλέσουν μεγάλες επιδημίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί ένα από τα κορυφαία εργαλεία της ιατρικής στην προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς προλαμβάνει εκατομμύρια θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο.

Η αξία των εμβολίων έχει αποδειχθεί ιστορικά, όπως π.χ. με τη ριζική εξάλειψη  της ευλογιάς και τον περιορισμό της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς κ.λπ., ενώ η ασφάλειά τους είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη, καθώς οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι από διεθνείς οργανισμούς αλλά και από τις εταιρείες παραγωγής είναι συνεχείς και αδιάκοποι.

Ο εμβολιασμός  έχει αποδειχθεί ότι είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ιατρική παρέμβαση και συγκρίνεται μόνο με την παροχή καθαρού πόσιμου νερού. Αν αναλογιστεί κανείς μία κοινωνία χωρίς καθαρό νερό και χωρίς εμβόλια, μπορεί να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες που θα εμφανίζονταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ο εμβολιασμός είναι από κάθε άποψη μία επένδυση υγείας – ατομική και συλλογική – με οφέλη που αποτυπώνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Μέσω των εμβολίων θωρακίζεται ο καθένας από εμάς έναντι σοβαρών ασθενειών και μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού προστατεύεται η κοινότητα, με αποτέλεσμα που κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει: την κατακόρυφη μείωση της νοσηρότητας, της αναπηρίας και της θνησιμότητας από τα λοιμώδη νοσήματα, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Αν και τα επίπεδα εμβολιασμού στις δυτικές χώρες θεωρούνται υψηλά, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για τη διατήρηση της προστασίας της κοινωνίας μέσω του εμβολιασμού. Χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά.

Ο εφησυχασμός σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο σε ότι αφορά την τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα εμβολιαστικά επίπεδα μιας κοινωνίας με άμεσα δυσμενή αποτελέσματα. Γι αυτό το λόγο η διαρκής επαγρύπνηση και η συνεχής ενημέρωση για την αξία του εμβολιασμού πρέπει να αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, των γιατρών αλλά και των πολιτών.

Η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να γίνεται μέσω έγκυρων επιστημονικών φορέων και πηγών, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις που ενδεχομένως να σταθούν η αιτία για τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών. Παράλληλα, απαιτείται η συντονισμένη δράση όλων των συναρμόδιων φορέων για τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει από πέρυσι καμπάνια για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της γρίπης, ενώ έχει δώσει την αιγίδα του στην εκστρατεία «Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι».

Η πρόσφατη επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη με τα χιλιάδες κρούσματα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφησυχασμού σε ότι αφορά τη διενέργεια του εμβολίου και των επαναληπτικών δόσεων. Ένα εμβόλιο παρέχει το μέγιστο της προστασίας του, όταν χορηγούνται όλες οι δόσεις στην κατάλληλη ηλικία. Αν η τελευταία δόση δεν χορηγηθεί, ο οργανισμός παραμένει ευάλωτος απέναντι στην ασθένεια για την οποία έχει εμβολιασθεί.

Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και χορηγούνται δωρεάν.

Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών είναι σπουδαίας σημασίας όχι μόνο για τα εμβόλια έναντι των παιδικών ασθενειών, αλλά και για τα νέα εμβόλια που έχουν συμπεριληφθεί στα Προγράμματα Εμβολιασμών, τα οποία προσφέρουν μέγιστη προστασία σε έφηβους και ενήλικες, όπως το εμβόλιο για τους ιούς HPV που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε περιοχές σεξουαλικής δραστηριότητας, ή για το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα που προλαμβάνει την επώδυνη αυτή  λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Γίνεται αντιληπτό, ότι ο εμβολιασμός εκτός από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του, αποτελεί τη σύγχρονη επιστημονική απάντηση σε προβλήματα υγείας που μέχρι πρόσφατα ήταν άλυτα, όπως ο καρκίνος.

Σύμμαχοι στον αγώνα των ερευνητών για νέες προληπτικές παρεμβάσεις, πρέπει να είναι οι γιατροί, δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα και οι πολίτες, προκειμένου να μη διαρραγεί η ασπίδα προστασίας που έχουμε απέναντι σε απειλητικές για την υγεία και τη ζωή ασθένειες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στέκεται αρωγός σε ενημερωτικές εκστρατείες και πρωτοβουλίες που έχουν ως σκοπό την έγκυρη πληροφόρηση του κοινού γύρω από ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.


* O Mιχάλης Βλασταράκος είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...