489
Ενα από τα τρία ελικόπτερα που έσπευσαν στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας | © Intime p.a.

Ελπίδες στα εναέρια μέσα για τη σωτηρία της Αρχαίας Ολυμπίας από τις φλόγες

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 09:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2021, 16:50
Ενα από τα τρία ελικόπτερα που έσπευσαν στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας
|© Intime p.a.

Ελπίδες στα εναέρια μέσα για τη σωτηρία της Αρχαίας Ολυμπίας από τις φλόγες

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 09:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2021, 16:50

Υστερα από μια εφιαλτική νύχτα κατά την οποία η πυρκαγιά έφτασε στα 500 μ. από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας –και σταμάτησε μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων τμημάτων πυροσβεστών και των εθελοντών που έφτιαξαν μια αντιπυρική ζώνη– οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήρθαν το πρωί της Πέμπτης εκ νέου αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα». Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Το μεσημέρι της Πέμπτης δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα. Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων).

Από νωρίς τα ξημερώματα, με το πρώτο φως της ημέρας, πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μη φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνταν από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή έσπευσε και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Ολη τη νύχτα δεκάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρισκόταν από το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Στο μεταξύ, μήνυμα για εκκένωση στάλθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...