673
Ο καθηγητής Συνολάκηςκατά την παρουσίαση του σχετικού πορίσματος | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / InTimeNews

Τραγωδία στο Μάτι: Το πόρισμα Συνολάκη και τα τέσσερα καυτά ερωτήματα της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 21:40
Ο καθηγητής Συνολάκηςκατά την παρουσίαση του σχετικού πορίσματος
|ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / InTimeNews

Τραγωδία στο Μάτι: Το πόρισμα Συνολάκη και τα τέσσερα καυτά ερωτήματα της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 21:40

«Θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές -ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα- αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Αυτό είναι το βασικό και εξαιρετικά σημαντικό συμπέρασμα της επιτροπής ειδικών για το Μάτι. Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής Συνολάκη» για την τραγωδία στο Μάτι, η οποία κόστισε τη ζωή (μέχρι στιγμής) σε 99 αθώους πολίτες.

Από την έρευνα που διενήργησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μαζί με ομάδα ελλήνων και ξένων επιστημόνων από ΗΠΑ και Ιαπωνία, προέκυψε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Οι επιστήμονες αποφαίνονται ότι η εκατόμβη θα είχε αποφευχθεί εάν οι αρμόδιοι φορείς του κρατικού μηχανισμού είχαν συντονιστεί, εάν είχαν εκτελέσει αποτελεσματικά και έγκαιρα το καθήκον τους. Με αυτό ως δεδομένο, τα ερωτήματα που τίθενται ύστερα από την παρουσίαση της έρευνας από τον καθηγητή Συνολάκη και τους συνεργάτες του, είναι ακόμη πιο «καυτά» και αμείλικτα για την κυβέρνηση.

(InTimeNews)

Κατά τη Νέα Δημοκρατία και, ανεξαρτήτως της διερεύνησης της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Κατά προτεραιότητα, στα εξής 4 ζητήματα που ανέδειξε το πόρισμα Συνολάκη:

-Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;

-Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;

-Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; Και, κυρίως…

-Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, «σήμερα ο κ. Συνολάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής του στην οποία μεταξύ άλλων μετείχαν και αναγνωρισμένοι επιστήμονες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Η έρευνα, όπως είπε κι ο ίδιος στην παρουσίασή του, ‘δεν είχε ασφαλώς στόχο να εντοπίσει, πόσο μάλλον να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία, καθώς αυτό είναι έργο και αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης’».

Η παρουσίαση του πορίσματος των ερευνών, η οποία έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ήταν η αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε μέχρι στιγμής τη ζωή σε 99 συμπολίτες μας, είχε ζητήσει από τον ακαδημαϊκό και διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή Συνολάκη να συγκροτήσει μια επιτροπή ειδικών με δύο στόχους:

Πρώτον, να διερευνήσει με αντικειμενικό τρόπο και να αποτυπώσει επιστημονικά όσα συνέβησαν την 23η Ιουλίου στην πληγείσα περιοχή.

Δεύτερον, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

O κ. Συνολάκης με τον κ. Μητσοτάκη (InTimeNews)

Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα, «η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή αυτής της καταστροφής τήρησε απολύτως υπεύθυνη στάση. Απέφυγε τους εύκολους αφορισμούς, πόσο μάλλον τη μικροκομματική εκμετάλλευση μιας εθνικής τραγωδίας. Τα ερωτήματα, ωστόσο, που προκύπτουν σήμερα από μια υψηλού κύρους επιστημονική επιτροπή, είναι αναγκαίο να απαντηθούν από την κυβέρνηση, πέραν της έρευνας που διεξάγει η Δικαιοσύνη. Στην πολιτική δεν αρκεί να αναλαμβάνεις θεωρητικά τις ευθύνες σου, ούτε να κρύβεσαι από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες».

Εγκληματικά λάθη, ολιγωρία και αμέλεια

Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στη διερεύνηση της καταστροφής στο Μάτι εναρμονίζονται πλήρως με μεθόδους που χρησιμοποιούνται διεθνώς από κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς, όπως και ακριβέστατα μοντέλα προσομοίωσης συνθηκών κ.λπ. Τα επιστημονικά εργαλεία αιχμής, σε συνδυασμό με την εμπειρία του καθηγητή Συνολάκη, λειτουργούν σαν έμμεση εγγύηση εγκυρότητας. Και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η φράση του περί ευθυνών, ολέθριων σφαλμάτων και βαρύτατων παραλείψεων που παρατηρήθηκαν στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού:

«Η έρευνά μας», αναφέρεται στο πόρισμα, «κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφικών περιστατικών και εκκένωσης, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο εν λόγω σχεδιασμός είναι επί της ουσίας ανύπαρκτος. Ασαφές και προβληματικό είναι και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News