780
Aπό τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο ΥΠΕΞ | @GreeceMFA

Αποχώρησε η ΝΔ από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 14:46
Aπό τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο ΥΠΕΞ
|@GreeceMFA

Αποχώρησε η ΝΔ από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 14:46

Από την αποχώρηση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, σημαδεύθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού  Νίκου Κοτζιά.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, κατά τη διάρκειά της ζητήθηκε η διεύρυνση της ατζέντας σε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής (συμφωνία Πρεσπών, σχέσεις – συμφωνία με Αλβανία κ.α.), με τον κ. Κοτζιά να απαντά αρνητικά.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αρνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση, καθώς όπως είπε, ο υπουργός επέμενε ότι αποκλειστικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας,  κάτι το οποίο -όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς- γνώριζε και είχε αποδεχθεί εκ των προτέρων και η ΝΔ.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ωστόσο ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας», κάνοντας αναφορά στα σχετικά αιτήματα της ΝΔ -για ενημέρωση και συζήτηση- και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκκίνηση του σημερινού ΕΣΕΠ, όπως εξήγησε ο κ. Κουμπουτσάκος «η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα».

«Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητηματα» υπογράμμισε, εξηγώντας τον λόγο της αποχώρησής του.

Σχετικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Κουμουτσάκος αποσαφήνισε ότι το έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και κοινοποίησε στη Βουλή τη βούληση της ΝΔ να συσταθεί ένα τετοιο όργανο, ενώ έγινε επίσης και προγραμματική θέση στο συνέδριο του κόμματος που ακολούθησε.

Τελικά οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στο Συμβουλίο, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης, αποχώρησαν περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τον υπουργό.

«Η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να διευρύνει την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να αποφύγει – για μια ακόμα φορά – οποιαδήποτε ενημέρωση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανάγκασε την ΝΔ να αποχωρήσει», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Διαφορετική πάντως ήταν ερμηνεία που έδωσε στη στάση της ΝΔ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, όπως προκύπτει και από το παρακάτω tweet:

Λοβέρδος: Πρόκειται για εμπαιγμό

Ως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Λέμε όχι (στη σύσταση Συμβουλίου Ασφαλείας) και μάλιστα με μεγάλα γράμματα», τόνισε εξερχόμενος της συνεδρίασης, τη στιγμή που όπως είπε, υπάρχει το ΚΥΣΕΑ και θα μπορούσε να διευρυνθεί.

«Διαφωνούμε με την πρόταση για την ίδρυση αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι κατά βάση η πρόταση της ΝΔ, γιατί δεν χρειάζεται πια η Ελλάδα άλλο κράτος και δεν χρειαζόμαστε άλλες προσλήψεις -περί αυτού πρόκειται- δεν χρειαζόμαστε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τέσσερις βοηθούς που θα εμπλέκονται στα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να βοηθούν», εξήγησε τη θέση της ΔΗΣΥ ο κ. Λοβέρδος για να συμπληρώσει:

«Δεν δεχόμαστε πια να συζητάμε με προσχήματα αντί να συζητάμε με ειλικρίνεια για θέματα που αφορουν την πατρίδα μας. Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα».

Ο κ. Λοβέρδος εστίασε στην ύπαρξη του ΚΥΣΕΑ, για να υποστηρίξει ότι μόνο που«χρειάζεται είναι μία διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ώστε πέρα από όργανο επιτελικό να γίνει και ένα όργανο που μπορεί να κάνει και την επεξεργασία και μελέτη διαφόρων θεμάτων».

«Όταν έχεις το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να σκέφτεσαι τη δημιουργία οργάνων που οδηγούν απλά και μόνο στην αύξηση των κρατικών δαπανών, στο πελατειακό κράτος και στην έλλειψη βοήθειας προς την ελληνική δημοκρατία», είπε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός και για το επίπεδο ενημέρωσης από το υπουργείο Εξωτερικών: «Είμαστε εδώ μετά από πάρα πολλούς μήνες. Δεν συζητήθηκαν σε κατάλληλους χρόνους θέματα ελληνοαλβανικών σχέσεων, αναζητούσαμε πηγές πληροφόρησης από τις εφημερίδες και από παλιότερους διπλωμάτες, όπως ο κ. Σαβαϊδης και ξαφνικά πέρνουμε μία πρόσκληση για να συμμετάσχουμε σε αυτό το ΕΣΕΠ για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά που μας κάνουν να λέμε ότι αυτή η συνεδρίαση είναι μία συνεδρίαση εμπαιγμός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...