344
Περισσότεροι από 3 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, όπως γράφει ο Guardian. Καλά να είναι - κυριολεκτικά... | InTimeNews

Αρθρο-«φωτιά» του Guardian: Στο έλεος του Θεού οι τουρίστες στην Ελλάδα

Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 19:29
Περισσότεροι από 3 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, όπως γράφει ο Guardian. Καλά να είναι - κυριολεκτικά...
|InTimeNews

Αρθρο-«φωτιά» του Guardian: Στο έλεος του Θεού οι τουρίστες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 19:29

Στην «απελπιστική κατάσταση» των ιατρικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα -πηγή κινδύνου για τους τουρίστες που χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη- αναφέρεται ο Guardian με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο μιας βρετανίδας τουρίστριας στην Κάλυμνο.

Στην ανταπόκρισή της η Ελενα Σμιθ φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Γιαννακού, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος μετά τον θάνατο της 74χρονης Βίβιαν Τέιλορ επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες τη μοιραία νύχτα που αισθάνθηκε αδιαθεσία, σημαίνει συναγερμό για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και υλικών , οι οποίες «συνιστούν τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά τους πολίτες μας».

Για την ακρίβεια, η Τέιλορ, από το Οξφορντσάιρ, είχε έρθει στην Ελλάδα με ένα γκρουπ τουριστών που ταξίδευε με θαλαμηγό, όταν άρχισε να διαμαρτύρεται για πόνους στο στήθος, αργά ένα βράδυ. Όταν κλήθηκε ασθενοφόρο από το τοπικό κέντρο υγείας, την πληροφόρησαν ότι δεν υπήρχε κάποιο διαθέσιμο τη νύχτα και ότι θα έπρεπε να μεταβεί στο νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο.

«Είναι η περίπτωση μιας βρετανίδας τουρίστριας που πέθανε άδικα, λόγω της απελπιστικής κατάστασης των ιατρικών εγκαταστάσεων στα ελληνικά νησιά», είπε ο κ. Γιανακός, τονίζοντας ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες στη χώρα μας που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα υγείας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων σε νησιά ή ορεινές περιοχές «είναι στο έλεος του Θεού».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. «Ελάχιστοι τομείς του Δημοσίου έχουν πληγεί τόσο βαριά από τις περικοπές όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα στη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης… Στις αγροτικές περιοχές είναι σχεδόν ανύπαρκτοι οι καρδιολόγοι, όπως και τα μηχανήματα ακτινοσκόπησης και άλλος βασικός εξοπλισμός», γράφει.

Αναφέρει ακόμη την περίπτωση ενός Βρετανού που χρειαζόταν πέρυσι επειγόντως εγχείρηση μετά από κάταγμα στο πόδι και κατά τη μεταφορά του -με φέριμποτ, από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα- τον τοποθέτησαν σε φορείο ανάμεσα στα αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης, επειδή το ασθενοφόρο δεν είχε λεφτά για να πληρώσει τα ναύλα!

Οπως παραδέχονται αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, «ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος -τα νησιά τα οποία προσελκύουν τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως- δεν διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας», κλείνει το ίδιο δημοσίευμα.