563
|

Ποιoς στερεί τη Σαντορίνη από τον λαό;

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 13 Ιουνίου 2014, 00:21

Ποιoς στερεί τη Σαντορίνη από τον λαό;

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 13 Ιουνίου 2014, 00:21

Ορισμένες φορές δεν μπορείς να βρεις κάποιο λογικό επιχείρημα για να αιτιολογήσεις μια κατάσταση. Έτσι σου έρχεται αυθόρμητα μια παλιά κακία –τι άλλο;- του Λαζόπουλου για γνωστή πρωταγωνίστρια του θεάτρου: «Είναι στ’ αλήθεια τόσο ατάλαντη, ή μήπως μας δουλεύει;».

Ο λόγος για τα ετήσια επετειακά τηλεοπτικά ρεπορτάζ «προστασίας του καταναλωτή». Δε πα’ να έχει γονατίσει ο άλλος από τους φόρους, την αναδουλειά και μύρια όσα πραγματικά προβλήματα. Τα Χριστούγεννα το καίριο οικονομικό ζήτημα είναι η τιμή της γαλοπούλας, το Πάσχα του αρνιού και το καλοκαιράκι… η τιμή της σουίτας με jacuzzi που κρέμεται στην καλντέρα της Σαντορίνης! 

Για τα δυο πρώτα μπορεί να καταναλωθούν πολλά λεπτά «πολύτιμου», κατά τα άλλα, τηλεοπτικού χρόνου σε «συνταρακτικά» ρεπορτάζ και σχόλια με συνολικό οικονομικό αντικείμενο… 10 ευρώ ανά οικογένεια. Τις περισσότερες μάλιστα φορές άνευ ουδενός ουσιαστικού αντικειμένου διότι το 90% των ανθρώπων αυτής της χώρας σιχαινόμαστε -και δικαίως- τη γαλοπούλα.
Τα δυο τελευταία βράδια, τα δελτία τα έχουν βάλει με την «αισχροκέρδεια» των ξενοδόχων της Σαντορίνης και της Ρόδου. «10.000 ευρώ η βραδιά για μια σουίτα στην καλντέρα!» φωνάζει η παρουσιάστρια. «Από 250 ευρώ πέρυσι, 500 φέτος το απλό δίκλινο!», στην καλντέρα εννοείται κι αυτό. Στη συνέχεια εμφανίζεται και η κυρία Κεφαλογιάννη να συμβουλεύει με τη γνωστή νωθρή σαγήνη της τους ξενοδόχους, ώστε να είναι συνετοί για το καλό της πατρίδος. Η αλήθεια, εδώ που τα λέμε, είναι ότι η τιμή των 10.000 με σόκαρε και εμένα. Αν ήταν 6.000 θα πήγαινα κάνα δυο βδομάδες.

Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να τους πάρω στα σοβαρά με τίποτα από όποια μεριά κι αν πιάσω το θέμα. Δηλαδή μας νοιάζει εμάς πόσο πληρώνει τη βραδιά τη σουίτα ο Ρώσος ολιγάρχης στην καλντέρα τον Δεκαπενταύγουστο για να κάνει φιγούρα στη γκόμενά του; Ή μάλλον μας νοιάζει. Και λέμε μπράβο στον ξενοδόχο και μπράβο στη Σαντορίνη που μπορούν και πουλάνε σε τέτοιες τιμές. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στον κόσμο. Τα ξενοδοχεία της καλντέρας είναι μικρά και μοναδικά, η μέση παραμονή είναι 2-3 διανυκτερεύσεις και τα κλεισίματα ατομικά και όχι μέσω tour operator.
Όμως, πείτε μου σας παρακαλώ. Ανάλογες δεν είναι και οι τιμές σε αντίστοιχους προορισμούς παγκοσμίως; Πόσες φορές δεν έχουμε πληρώσει διακόσια και τριακόσια ευρώ για να μείνουμε σε μέτρια ξενοδοχεία, σε μουντές άχαρες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης για να επισκεφθούμε μια εμπορική έκθεση;
Τόσα χρόνια δεν μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό, για το πόσα περισσότερα μπορούν να αφήνουν οι ξένοι επισκέπτες, μένοντας φυσικά ευχαριστημένοι; Αφορά αυτό το ρεπορτάζ τις διακοπές της μέσης ελληνικής οικογένειας; Αυτό που ενδιαφέρει εμάς σαν πολίτες είναι να δηλώνονται οι εισπράξεις, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, και να μένουν ικανοποιημένοι οι πελάτες για να ξανάρθουν.

Δεν θέλω να γράψω πολλά, αν και θα ήθελα, για να μη τα παρατήσετε και δε με διαβάσετε. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ακόμη και στη Σαντορίνη μπορείς να βρεις κατάλυμα με λιγότερο από 100 ευρώ, όχι βέβαια στην καλντέρα, ακόμη και τον Αύγουστο, αρκεί να κλείσεις εγκαίρως. Από την άλλη υπάρχει μια ολόκληρη όμορφη χώρα με χιλιάδες υπέροχες γωνιές για να περάσεις οικονομικά. Ούτε θα ασχοληθώ με τις αλχημείες του ρεπορτάζ περί διαφορετικών τιμών για Έλληνες και ξένους.

Στο τέλος κάθεσαι να κάνεις ταμείο για να καταλάβεις. Για ποιο λόγο γίνονται αυτά τα ρεπορτάζ της μιζέριας και της ανακρίβειας (για να μην το πω αλλιώς); Γι' αυτό και θυμήθηκα τον Λαζόπουλο. Είναι τόσο κακοί, ή ήθελαν να κλείσουν φτηνά στην καλντέρα, δεν τους έκατσε και θύμωσαν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News