279
|

Όταν η αίτηση ασύλου ισοδυναμεί με σύλληψη

Όταν η αίτηση ασύλου ισοδυναμεί με σύλληψη

Στα πλαίσια των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010, η μη κυβερνητική οργάνωση, ΑΙΤΗΜΑ, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα παροχής νομικής συνδρομής σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων ενώ το  στηρίζουν με τις δικές τους δυνάμεις και οι Γιατροί του Κόσμου. Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των προσφύγων πάνω στα δικαιώματα τους που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τυχόν αυθαιρεσίες αφού, σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν πολλοί μετανάστες στην περιοχή που εξέφρασαν την επιθυμία τους να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.

Προβλήματα, όμως, παρουσιάστηκαν από την πρώτη κιόλας υποβολή ασύλου: οι αστυνομικές αρχές της περιοχής ενημέρωσαν την οργάνωση και τους μετανάστες ότι μπορούν να καταθέσουν αίτηση μόνο όσοι διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως, όμως, ξέρουν πολύ καλά οι έλληνες πολίτες και πολύ περισσότερα οι Αρχές, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που έρχονται στη χώρα δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό, φυσικά, δημιούργησε προβλήματα.Το πρώτο θύμα ήταν ένα Σουδανός υπήκοος που, παρά τις προειδοποιήσεις από πλευράς της ΜΚΟ, αποφάσισε, στις 29 Απριλίου, να υποβάλλει αίτηση ασύλου στο Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας. Αυτή του η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα μετά την υποβολή ασύλου, ο αιτών να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο κρατητήριο.

Η οργάνωση Αίτημα υποστηρίζει ότι η παραπάνω ενέργεια των Αρχών αποτελεί «παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως αυτά αποτυπώνονται στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα μας».Στη πραγματικότητα, μάλλον αποθαρρύνει εκ των πραγμάτων όσους μετανάστες θα ήθελαν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Μερικούς μήνες μετά την απεργία των 300, το συγκεκριμένο περιστατικό είναι άλλο ένα παράδειγμα της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού στο μεταναστευτικό, το οποίο εξακολουθεί να διαχειρίζεται το πρώην Υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News