307
|

Κάθε τραπέζι ένας τελικός…

Κάθε τραπέζι ένας τελικός…

Θυμάστε την εποχή που αντιμετωπίζαμε τους τουρίστες ως περαστικούς που δεν θα ξαναδούμε με αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτουν θύματα κουτοπονηριάς; Ξεχάστε την…

Στην εποχή του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών κοινοτήτων οι περαστικοί από μια πόλη τουρίστες ενημερώνονται για τους καλούς προορισμούς από τους προηγούμενους και ενημερώνουν τους επόμενους για τις εμπειρίες που βίωσαν (θετικές ή αρνητικές) από ό,τι και αν επισκέφθηκαν, αρχαιολογικό μνημείο, ταβέρνα ή μπαρ.

Έτσι λοιπόν μια ανοιξιάτικη μέρα κάποιος ενθουσιασμένος τουρίστας που έφαγε σε ένα καφέ-εστιατόριο του Θησείου, ξέρετε αυτά με την μαγική ταράτσα που βλέπει τον Παρθενώνα, αποφάσισε να δημιουργήσει στη πιο δημοφιλή σελίδα αξιολόγησης τουριστικών υπηρεσιών μια καταχώρηση για το εστιατόριο που τον ενθουσίασε. Έβαλε 5 αστέρια στην αξιολόγηση και έγραψε ένα ωραίο σχόλιο. Η μία αξιολόγηση έφερνε την άλλη, το ένα θετικό σχόλιο το επόμενο και μέσα σε λίγες μέρες το εστιατόριο βρέθηκε χωρίς να το ξέρουν οι ιδιοκτήτες του στην πρώτη τριάδα της Αττικής ανάμεσα σε 1.800 επιχειρήσεις εστίασης.

Όταν οι τουρίστες σχημάτιζαν ουρές και το email της επιχείρησης δεχόταν δεκάδες κρατήσεις καθημερινά, κατάλαβαν ότι στάση τους να μην ξεχωρίζουν Έλληνες και ξένους πελάτες, τους δικαίωσε.

Κάθε τραπέζι ένας τελικός, μου εκμυστηρεύθηκε ο επιχειρηματίας που ζει και αναπνέει για να βλέπει κάθε παρέα να φεύγει χαρούμενη από το μαγαζί του. Ένα θετικό σχόλιο σημαίνει άνοδο στην αξιολόγηση και νέους πελάτες, κάθε παράπονο πτώση και μείωση των νέων αφίξεων.

Το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές κοινότητες ήρθαν για να βοηθήσουν κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ένα ξένο τόπο να διαλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του και την οικονομική του δυνατότητα, πού θα κοιμηθεί, πού θα φάει και πού θα διασκεδάσει. Δεν εξυπηρετούν όμως μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους οικοδεσπότες, αναδεικνύουν τις επιχειρήσεις που προσφέρουν καλές υπηρεσίες και για όσους αντιμετωπίζουν κάθε ξένο ως μια ευκαιρία ζωντανής διαφήμισης μέσω του διαδικτύου σε χιλιάδες άλλους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, εξασφαλίζουν την επιτυχία….

Άκου «κάθε τραπέζι ένας τελικός»… Μπράβο, ρε φίλε!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News