314
|

Άσε το αρκουδάκι να περάσει

Μαρία Πετρίδη Μαρία Πετρίδη 4 Νοεμβρίου 2015, 15:44

Άσε το αρκουδάκι να περάσει

Μαρία Πετρίδη Μαρία Πετρίδη 4 Νοεμβρίου 2015, 15:44

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Κορομηλιάς σκοτώθηκε ένα αρκουδάκι από διερχόμενο ΙΧ.   

Το μικρό ήταν το 4ο θύμα για το 2015. Η μαμά του το έψαχνε για ώρες απελπισμένη.

Η ανόητη δεν του είχε μάθει να κοιτάει τον δρόμο πριν τον διασχίσει.

Το να μάθουν κάποια στιγμή τα αρκουδάκια να διασχίζουν τους δρόμους σαν άνθρωποι είναι πιο πιθανό από το να μάθουν οι Έλληνες οδηγοί να  οδηγούν σαν άνθρωποι.

Θα ακουστεί κάπως προβοκατόρικο… αλλά θα το πω. Είμαι σχεδόν σίγουρη πως ακόμα κι αν σε αυτά τα ατυχήματα τα θύματα ήταν οι άνθρωποι κι όχι οι αρκούδες το θέμα θα εξακολουθούσε να περνάει «έτσι». Το να σκοτώνουμε και να σκοτωνόμαστε στους δρόμους αποτελεί μια δυσάρεστη συνθήκη- ρουτίνα που -άγνωστο γιατί- την έχουμε αποδεχτεί με μια ανείπωτη μοιρολατρία. Πόσο μάλλον όταν τα πτώματα που μένουν πίσω έχουν 4 πόδια και ουρά. 

Οι άνθρωποι της οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κάνουν ό,τι μπορούν για να λύσουν το πρόβλημα. Έχουν τοποθετήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας πάνω από 40 ειδικές ενημερωτικές πινακίδες για τα σημεία-περάσματα των αρκούδων ενώ πλέον υπάρχει και αποτρεπτικός φράκτης στα σημεία τζιζ της Εγνατίας Οδού.

Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες ο αριθμός αυτών των θανάτων έχει μειωθεί -το 2012 ήταν η χρονιά τζακ ποτ με 15 αρκούδες θύματα τροχαίων, οι 11 νεκρές- ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Αν σκεφτείτε ότι ο γενικός πληθυσμός των αρκούδων σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται στις 450 καταλαβαίνετε ότι αυτό το 4 δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Και η λύση είναι στο χέρι μας. Ή καλύτερα στο πόδι μας.

* Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, για άλλη μια φορά, υποβάλλει δημόσια έκκληση στα Υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για επίσπευση και άμεση υλοποίηση των προτεινόμενων έργων για την παροχή της ασφαλούς λειτουργικότητας τόσο του οδικού δικτύου για τους πολίτες όσο και των φυσικών διαδρόμων επικοινωνίας για την άγρια πανίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News