350
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 5 Σεπτεμβρίου | Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Εκβιάζει ο Ερντογάν την ΕΕ: Αν δεν λάβουμε βοήθεια, θα ανοίξουμε τα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 13:11
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 5 Σεπτεμβρίου
|Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Εκβιάζει ο Ερντογάν την ΕΕ: Αν δεν λάβουμε βοήθεια, θα ανοίξουμε τα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 13:11

Την απειλή του ανοίγματος των συνόρων που θα επιτρέψει σε εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τη χώρα του μετακινηθούν προς την Ευρώπη επισείει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και για άλλη μια φορά το κάνει για να εκβιάσει την Ευρώπη ώστε του δώσει ακόμη περισσότερα, πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια.

Σε ομιλία του την Πέμπτη στην Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πώς η χώρα του μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των σύρων προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου – αν και η Αγκυρα είναι έτοιμνη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Υπογράμμισε ότι πρόθεση της Αγκυρας είναι να εγκαταστήσει εκεί ένα εκατομμύριο Σύρους.

«Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί.

» Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στην βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Σε αυτό το σημείο απευθύνθηκε προς την Ευρώπη: «Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες. Είτε δίνετε υποστήριξη ή, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Μην μας παρεξηγήστε, δείτε και εσείς πώς είναι να σηκώνεις το βάρος», είπε και επισήμανε πως το ενδεχόμενο αφίξεων από την συριακή επαρχία Ιντλίμπ και οι συνεχιζόμενες ροές από το Αφγανιστάν έχουν φέρει την Τουρκία στα όριά της.

Με βάση την συμφωνία του Μαρτίου 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, η Αγκυρα συμφώνησε να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Αγκυρα έχει δεχθεί στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία.

Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...