234
Αρκτικός κάβουρας στον βυθό της θάλασσας | Shutterstock

Εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια κάβουρες της Αρκτικής

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 22:15
Αρκτικός κάβουρας στον βυθό της θάλασσας
|Shutterstock

Εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια κάβουρες της Αρκτικής

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 22:15

Ο κάβουρας της Αρκτικής είναι ένα είδος του ψυχρού νερού, ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού και άρα ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή.

O Γκόρντον Κρουζ, ομότιμος καθηγητής του Κολλεγίου Αλιείας και Ωκεάνιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, στο Φέρμπανκς, δήλωσε στους Times«Ο πληθυσμός εκτιμήθηκε ότι βρισκόταν σε ιστορικό υψηλό το 2018. Και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που ακολούθησαν, απλώς κατέρρευσε». Για αυτό και οι ομοσπονδιακές Αρχές της Αλάσκας απαγόρευσαν πέρυσι την αλιεία τους την εποχή που παραδοσιακά γίνεται.

Για την εξαφάνιση των 7 δισ. καβουριών έχουν εξεταστεί και αποκλειστεί ως πιθανά αίτια τα σενάρια της μαζικής μετακίνησης, της ασθένειας και της υπεραλίευσης.

Η σύνδεση της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού του είδους συνδέεται με τη θέρμανση των υδάτων, καθώς όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα καβούρια χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και άρα περισσότερη τροφή. Αν δεν καταφέρουν να τη βρουν, μπορεί να οδηγηθούν σε μαζικό θάνατο.

«Προς μερική υποστήριξη αυτού», εξηγεί ο Κρουζ στους Times, «ορισμένα καβούρια μετρήθηκαν ως προς το βάρος τους και διαπιστώθηκε ότι ήταν κατά 15% ελαφρύτερα το 2018 από ό,τι το 2017. Υπάρχουν, δηλαδή, ενδείξεις ότι δεν είναι τόσο εύρωστα όσο θα έπρεπε».

Δυστυχώς, βάσει αυτών των εξελίξεων, οι προοπτικές επιβίωσης του είδους είναι ζοφερές σύμφωνα με τον Κρουζ και τους Times. Βραχυπρόθεσμα, οι επιστήμονες πρέπει να συνεχίσουν να διερευνούν τι οδήγησε στη συντριβή του πληθυσμού, δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα το είδος θα χρειαστεί καλή τύχη για να ανακάμψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...