819
Στη φωτογραφία που κοινοποίησε ο κ. Χατζηβασιλείου από την εκδήλωση των «Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» ο κ. Φερχάτ (δεύτερος από αριστερά) διακρίνεται μεταξύ των συμμετεχόντων | Twitter / @tasos_chatziv

ΝΔ: Θα αποπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δύο βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 19:33
Στη φωτογραφία που κοινοποίησε ο κ. Χατζηβασιλείου από την εκδήλωση των «Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» ο κ. Φερχάτ (δεύτερος από αριστερά) διακρίνεται μεταξύ των συμμετεχόντων
|Twitter / @tasos_chatziv

ΝΔ: Θα αποπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δύο βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 19:33

Συνέχεια στην υπόθεση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη στα πολιτικά πράγματα της χώρας μέσω των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Σάββατο η Νέα Δημοκρατία.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε ευθέως για «ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη», τη μοναδική περιφέρεια όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, του Οζγκιούρ Φερχάτ, και της πρωινής δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ακη Σκέρτσου, για το ίδιο θέμα, ο υποψήφιος βουλευτής με τη «γαλάζια» παράταξη Τάσος Χατζηβασιλείου κατήγγειλε ότι ο κ. Φερχάτ «παρέστη προκλητικά σε εκδήλωση της παράνομης “Ενωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης”, μαζί με τον ψευδομουφτή και τον τούρκο πρόξενο».

Ο κ. Χατζηβασιλείου κοινοποίησε σχετική φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας παράλληλα να μάθει «ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα» και «ως πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να σιωπά».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η οποία κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο πρώην πρωθυπουργός είχε στείλει το μήνυμα ότι «δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που επέλεξε τον συγκεκριμένο υποψήφιο (στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης), καθώς το κόμμα αυτό «καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε δε ότι δεν μιλά «για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα» παρά για όσους θέλουν να αντιμετωπίζουν τους έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής «ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα».

Ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα ασχολούνταν, μεταξύ άλλων, και με τις βουλευτικές λίστες του κόμματος, ο κ. Σκέρτσος κάλεσε το πρωί της ίδιας ημέρας τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη του κόμματός του «να αναλύσουν και τα αίτια της νίκης του υποψηφίου που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στη Ροδόπη», κατονομάζοντας τον κ. Οζγκιούρ.

Ο κ. Σκέρτσος έβαλε στο στόχαστρο ακόμη ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας στη συνέχεια της δήλωσής του πως «η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο -όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στην Ξάνθη- προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, καθοδηγούμενοι από την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία να μην ανέχονται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη, δεν διστάζουν να παίξουν ακόμη και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα την δημοκρατική ψήφο των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας», όπως υποστήριξε.

«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική, που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους», προσέθεσε η Κουμουνδούρου, και κάλεσε την Πειραιώς «να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υποψήφια της ΝΔ».

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως καταγγελίες περί παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στα πολιτικά πράγματα της χώρας έχει γίνει και από στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ (όπως αυτή της ακόλουθης φωτογραφίας), οι οποίες δεν προκάλεσαν δημόσια ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου.

«Αριστερό δεκανίκι του ερντογανικού κράτους», ο Οζγκιούρ Φερχάτ για την Ελένη Λαφτσή. Η κυρία Λαφτσή είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δήμου Κομοτηνής που πρόσκειται στην Κουμουνδούρου
Ανταπάντηση Σκέρτσου με ερώτημα για την αποπομπή των Φερχάτ και Ζεϊμπέκ

Ακολούθησε νέα τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, η οποία πλέον βάζει στο κάδρο και την καταγγελία του κ. Χατζηβασιλείου.

«Ο κ. Τσίπρας τώρα γνωρίζει ότι το τουρκικό προξενείο ξεκάθαρα στήριξε δυο υποψηφίους του κόμματός του που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα», επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, θέτοντας έπειτα το ερώτημα που «επομένως αφορά τον ίδιο και όχι το κόμμα του», όπως είπε: «Θα εξακολουθήσει (ο κ. Τσίπρας) να κρατάει τους δυο υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά του;».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε: «Και προφανώς το τι θα γίνει στη Ροδόπη και την Ξάνθη δεν αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε θα κρίνει τις εκλογές. Αυτό που θα κριθεί όμως είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα, εντός της ελληνικής Βουλής, δυο βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο και υποστηρίζουν τις πιο ακραίες θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού.

»Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, μια ώριμη Δημοκρατία, που σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων, όπως και κάθε άλλου πολίτη που ανήκει σε μειονοτικές ομάδες ή κοινότητες. Ομως, δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας ζητήματα. Και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...