566
Από την περιοδεία Τσίπρα στη Δυτική Αθήνα, την προηγούμενη ημέρα | Aris Oikonomou / SOOC

Νέα πυρά Τσίπρα προς «όλες τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 18:09
Από την περιοδεία Τσίπρα στη Δυτική Αθήνα, την προηγούμενη ημέρα
|Aris Oikonomou / SOOC

Νέα πυρά Τσίπρα προς «όλες τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 18:09

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς της 21ης του Μάη. Στις 25 του Ιούνη είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση», διεμήνυσε εκ νέου το Σάββατο από την Εύβοια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε πολίτες στην Χαλκίδα, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο νησί.

Αναφερόμενος στην εκλογική συντριβή του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας έστρεψε και πάλι τα πυρά του στα κόμματα στα οποία είχε προτείνει συνεργασία. «Στις 21 του Μάη είχαμε ένα όραμα που δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη. Ενα όραμα να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, γι’ αυτό οραματιστήκαμε την απλή αναλογική, με στόχο την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Δυστυχώς όμως, όλες οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ εμείς κοιτάζαμε το μέλλον της χώρας, κοίταζαν πώς θα μεγαλώσουν το δικό τους το χωράφι», είπε συγκεκριμένα.

«Τους απλώσαμε το χέρι της συνεργασίας και αυτοί κοίταγαν να χτυπήσουν το δικό μας χέρι που τους απλώναμε και όχι τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

«Και κάναμε την αυτοκριτική μας, ότι το όραμα αυτό δεν μπορεί να γίνει πράξη. Η επιλογή της απλής αναλογικής υπέστη μια στρατηγική ήττα», σημείωσε κατά τ’άλλα ο ίδιος.

Επανερχόμενος στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών περί το φορολογικό, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μείωση των έμμεσων φόρων.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θέλουμε να αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι εμείς έχουμε σχέδιο ρύθμισης των χρεών των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των αγροτών, με διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους και 120 δόσεις. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο να αυξήσουμε τους φόρους για τους πολλούς, αλλά να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, που έχουν λεηλατήσει το εισόδημα των νοικοκυριών», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και επί της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης για την κοστολόγηση των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

«Εκανα μια πρόταση στον κ. Μητσοτάκη: Να πάμε μαζί τα προγράμματά μας για κοστολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε όποιον ανεξάρτητο φορέα θέλει, και την άλλη μέρα να μην το βάλει στα πόδια, να έρθει να συζητήσουμε δημόσια και ανοιχτά σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση για τα προγράμματά μας», αφηγήθηκε, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε την προηγούμενη ημέρα.

Και συμπλήρωσε: «Χθες οι μάσκες έπεσαν. Ούτε κοστολόγηση θέλει, ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο που θέλει είναι να λέει ψέματα και να κάνει προπαγάνδα. Γιατί άραγε η ΝΔ αρνείται να κοστολογήσει το δικό της πρόγραμμα; Γιατί είναι ένα ευχολόγιο».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κατατεθούν, τελικά, τα προγράμματα των δύο κομμάτων στο ΓΛΚ, όπως είχε ζητήσει εδώ και καιρό η Πειραιώς, υπό τον όρο της διεξαγωγής ενός debate μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για έναν όρο, ωστόσο, που ήταν βέβαιο ότι δεν θα γινόταν αποδεκτό από τη ΝΔ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι στο αίτημα του κ. Τσίπρα απάντησαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου. Στο μεταξύ, τα άλλα κόμματα που μετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, επίσης απορρίπτουν την εκδοχή μιας τηλεμαχίας για δύο, προκρίνοντας ένα debate αντίστοιχο με εκείνο του Μαΐου.

Εξάλλου, οι αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί μη κοστολόγησης του προγράμματος της «γαλάζιας» παράταξης προκάλεσαν δύο εκτενείς ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ο οποίος παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το οικονομικό σχέδιο του κόμματος. Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, δεν απάντησε στα ερωτήματα που της έθεσε ο Ακης Σκέρτσος (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...