734
Συγκλονισμένες δύο γυναίκες μετά την πρώτη επίθεση που σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Πολύνεκρες επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 11:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/04/17 16:50
Συγκλονισμένες δύο γυναίκες μετά την πρώτη επίθεση που σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Πολύνεκρες επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 11:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/04/17 16:50

Δύο χτυπήματα δέχθηκε η κοινότητα των χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου την Κυριακή και μάλιστα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων. Στις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο χριστιανικές εκκλησίες στην πόλη Τάντα και ύστερα στην Αλεξάνδρεια σκοτώθηκαν πάνω από 45 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100.

Την ευθύνη των επιθέσεων έσπευσε να αναλάβει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. «Μία ομάδα που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος διεξήγαγε τις δύο επιθέσεις στις πόλεις Τάντα και Αλεξάνδρια», υποστηρίζει η τρομοκρατική οργάνωση μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας της, Amaq.

Αργότερα φαίνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν και τρίτο χτύπημα. Αλλά αυτή τη φορά ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε τζαμί. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι Αρχές εντόπισαν και απενεργοποίησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν στο τέμενος Σίντι Αμπντέλ Ραχίμ, το δεύτερο σημαντικότερο τζαμί στην πόλη Τάντα.

2017-04-09T131608Z_737693158_RC1B0FC89300_RTRMADP_3_EGYPT-VIOLENCE
Ακρωτηριασμένα μέλη ανάμεσα σε χαλάσματα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Αλεξάνδρειας… (REUTERS/Fawzy Abdel Hamied)

Τη δεύτερη έκρηξη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άτομα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς, πάνω από 60, τραυματίες, ενώ εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν διαμελισμένα σώματα νεκρών κάτω από χαλάσματα.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός παρεμπόδισε τον βομβιστή να εισέλθει στο εσωτερικό του ναού και εκείνος αμέσως πυροδότησε την βόμβα. Ο αστυνομικός σκοτώθηκε, αλλά έσωσε πολλές ζωές.

Την ώρα της λειτουργίας, μέσα στην εκκλησία βρισκόταν ο Κόπτης Πάπας Θεόδωρος Β΄ Αλεξανδρείας, ο οποίος όπως έγινε γνωστό, δεν τραυματίστηκε. Ο ίδιος είπε αργότερα σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι: «οι αμαρτωλές πράξεις δεν θα υπονομεύσουν την ενότητα και τη συνοχή των Αιγυπτίων».

2017-04-09T115453Z_230697754_RC15B19E5310_RTRMADP_3_EGYPT-VIOLENCE-CHURCH
Ενα από τα θύματα της επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Νωρίτερα, σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Μαρ Γκίργκις) στην περιοχή Τάντα της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 χριστιανοί Κόπτες και να τραυματιστούν ακόμη 40. Η έκρηξη έγινε λίγο πριν τις 10 το πρωί, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Μάλιστα, καθώς ένα αραβικό τηλεοπτικό κανάλι βιντεοσκοπούσε τη λειτουργία, η στιγμή της δυνατής έκρηξης, την ώρα που έψαλλε η χορωδία του ναού, έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Η Τάντα βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου. «Είτε κάποιος τοποθέτησε βόμβα είτε κάποιος αυτοανατινάχθηκε», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Αχμάντ Ντέιφ, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 42 τραυματίες. Ο ίδιος σημείωσε ότι δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει την περιοχή και έλεγχαν αν υπήρχε δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός.

2017-04-09T114451Z_630934077_RC1AADB74D40_RTRMADP_3_EGYPT-VIOLENCE-CHURCH
Οργή και πόνος από έναν από τους Κόπτες που βρίσκονταν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου την ώρα της έκρηξης (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Οι χριστιανοί Κόπτες, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 90 εκατομμυρίων της Αιγύπτου, έχουν στοχοποιηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές, ενώ πρόσφατα το αιγυπτιακό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS κάλεσε τους τζιχαντιστές να βάλουν στο στόχαστρο Χριστιανούς.

Σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2016, 25 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 40 άτομα τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα στο παρεκκλήσι των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που γειτνιάζει με τον κοπτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στη συνοικία Αμπασίγια του Καΐρου, κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ISIS.

2017-04-09T114459Z_2097052222_RC17624F59D0_RTRMADP_3_EGYPT-VIOLENCE-CHURCH
Πλήθος έξω από την εκκλησία μετά την επίθεση (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, έχουν σημειωθεί μεμονωμένες επιθέσεις των τζιχαντιστών του ISIS κατά της Χριστιανών της Αιγύπτου. Από τις 30 Ιανουαρίου 2017 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου επτά χριστιανοί δολοφονήθηκαν από τζιχαντιστές στην Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας βορείου Σινά.

«Οι εκκλησίες και τα σπίτια των Κοπτών έχουν δεχθεί επιθέσεις εμπρησμών, μέλη της κοπτικής κοινότητας έχουν δεχθεί σωματικές επιθέσεις και οι ιδιοκτησίες τους έχουν λεηλατηθεί», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία τον περασμένο Μάρτιο.

Υστερα από τις επιθέσεις ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι έδωσε τη διαταγή να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία «εξέχουσας σημασίας» σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Μεγάλος Ιμάμης του Αλ Αζάρ καταδίκασε την «απάνθρωπη επίθεση».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 28 Απριλίου, έστειλε ένα μήνυμα συμπαράστασης. «Προσεύχομαι για τους νεκρούς και τους τραυματίες, είμαι κοντά πνεύματι στους συγγενείς τους και σε ολόκληρη την κοινωνία», είπε.

Τα θερμά του συλλυπητήρια και την οδύνη του ελληνικού λαού προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αιγυπτιακό λαό, εξέφρασε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο γενικός πρόξενος, Εμμανουήλ Κακαβελάκης, επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν έλληνες τραυματίες κατά την επίθεση στην Αλεξάνδρεια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...