717
Ο φετινός εορτασμός του πολιούχου της Πάτρας δεν θα θυμίζει αυτούς παλαιότερων ετών | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκκληση Μητσοτάκη να μη γίνει ο Αγιος Ανδρέας Αγιος Δημήτριος

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/11/2020, 16:02
Ο φετινός εορτασμός του πολιούχου της Πάτρας δεν θα θυμίζει αυτούς παλαιότερων ετών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκκληση Μητσοτάκη να μη γίνει ο Αγιος Ανδρέας Αγιος Δημήτριος

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/11/2020, 16:02

Η καταστροφική εμπειρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη όσον αφορά τη διασπορά του νέου κορονοϊού –με την έκρηξη των κρουσμάτων που ακολούθησε δύο εβδομάδες μετά, με συνέπεια η Βόρεια Ελλάδα να γίνει το επίκεντρο μιας τρομακτικής επιδημίας της Covid-19– ώθησε την κυβέρνηση να απευθύνει ήδη από την Πέμπτη ειδική έκκληση προς τους πολίτες της Πάτρας –και όχι μόνο– να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό στην εορτή του Αγίου Ανδρέα.

Ας μη γίνει μια μεγάλη υπερτοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην εορτή του Αγίου Ανδρέα, πολυούχου της Πάτρας, στις 30 Νοεμβρίου, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν στο σπίτι, με την οικογένειά τους, ώστε να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας στην κυβέρνηση να μη βρεθεί η χώρα με ακόμα μία «Θεσσαλονίκη», αυτή τη φορά στην Αχαΐα, είναι ότι το πρωί της Παρασκευής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, για το ίδιο ζήτημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, τη Δευτέρα, ενώ επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την αποφυγή συμπεριφορών που ευνοούν τη διασπορά του ιού.

Στην Πάτρα μεταβαίνει το Σάββατο εκτάκτως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μετά τη συνομιλία του με τον κ. Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Πατρέων κ. Πελετίδης ανέφερε:

«Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε, ενόψει της εορτής του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ο Δήμος να συμβάλει στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19.
Είναι γνωστό ότι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό δεν είναι αντικείμενο του Δήμου αλλά της Μητρόπολης. Εμείς ήδη έχουμε λάβει μέτρα για να μην στηθούν πάγκοι μικροπωλητών κλπ.
Το θέμα της διασποράς του κορονοϊού το θέσαμε από χθες, ημέρα της Πανελλαδικής απεργίας, στη εκδήλωση έξω από την 6η ΥΠΕ όπου είπαμε ότι δεν πρέπει να δούμε κι εδώ εικόνες όπως εκείνες που είδαμε στον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και να έχουμε μια επιπλέον ώθηση για την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας.

»Χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι συμπολίτες μας να μην διοργανώσουν εορτασμούς στα σπίτια τους, γιατί είναι δύσκολο να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Παράλληλα η πανδημία απαιτεί, έστω και τώρα, μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό, μέτρα για τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, για να προστατευθεί η υγεία του λαού. Μέτρα που έπρεπε να έχουν ήδη παρθεί για να μην είναι οι συμπολίτες μας με την πλάτη στον τοίχο».

«Ο Αγιος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας»

Στο μεταξύ, μήνυμα προς τους πιστούς να αποφύγουν τις εκκλησίες και να εορτάσουν τον πολυούχο της πόλης, έστειλε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, καλώντας τους «να κάνουν τον φετινό εορτασμό υπόθεση βαθειάς εσωτερικής περισυλλογής, προσευχής και κατανύξεως».

Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης, «ενώσατε από εκεί που θα ευρίσκεσθε την προσευχή σας με την ιδική μας που θα προσφέρεται στον ναό του Αγίου Ανδρέου και ενώπιον του φρικτού θυσιαστηρίου». Μάλιστα, σημειώνει πως «ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας, στο τραπέζι σας, γιατί δεν έλειψε ποτέ από την καρδιά σας».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ασθενείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τονίζοντας: «Σ’ αυτήν τη γιορτή ας ποθήσουμε περισσότερο ό,τι στερούμεθα, τον ουρανό, τη Θεία Λατρεία, τον Θεό και τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, τους ανθρώπους. Ας αγκαλιάσουμε με τον νου και την καρδιά μας τους αδελφούς μας που νοσούν και ευρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων μας, τους ιατρούς και νοσηλευτές, που με κόπους πολλούς και αγρυπνίες στέκονται στο προσκέφαλο των ασθενών. Ας λιτανεύσουμε αντί της αισθητής κατ’ έτος λιτανείας, κατά την πανήγυρη του Αγίου Ανδρέου, αυτή μας την αγάπη και ας προσευχηθούμε για όλους τους ανθρώπους, υποσχόμενοι στον Κύριό μας ότι θα μετανοήσουμε διά τα πολλά ημών παραπτώματα».

Καταλήγοντας, στο μήνυμά του, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος επεσήμανε: «Παιδιά μου ευλογημένα, όταν με το καλό αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, θα τιμήσουμε πανηγυρικώς τον Άγιό μας και λιτανευτικά θα τον παρακαλέσουμε να σκέπει και να φρουρεί, όπως μέχρι τώρα πράττει, την πόλη του και τον λαό του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...