256
Ενας ολόσωμος Φιντέλ χαιρετούσε από τη φωτογραφία του κάθε ψηφοφόρο στο εκλογικό τμήμα της Αβάνας… | REUTERS/Fernando Medina

Είναι είδηση: 700.000 Κουβανοί τόλμησαν να ψηφίσουν ΟΧΙ!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 16:11
Ενας ολόσωμος Φιντέλ χαιρετούσε από τη φωτογραφία του κάθε ψηφοφόρο στο εκλογικό τμήμα της Αβάνας…
|REUTERS/Fernando Medina

Είναι είδηση: 700.000 Κουβανοί τόλμησαν να ψηφίσουν ΟΧΙ!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 16:11

Η Κούβα ενέκρινε «καταπώς έπρεπε» το νέο σύνταγμα του «αμετάκλητου σοσιαλισμού» της με ολίγη από ιδιωτική περιουσία, αγορές και ξένες επενδύσεις.

Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι έκπληξη όσον αφορά το ποσοστό που συγκέντρωσε το καθεστωτικό ΝΑΙ –το οποίο προπαγανδίστηκε και με κάθε δυνατό τρόπο–, αλλά ως προς το πρωτοφανές και εντυπωσιακό 9% που συγκέντρωσε το ΟΧΙ (στο οποίο δεν θα ήταν σφάλμα να προστεθεί και το 4% των ακύρων και των λευκών).

Το 86,85% των ψηφοφόρων επικύρωσαν το κείμενο του νέου συντάγματος, αλλά σε μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση διαφωνίας (που αντικατοπτρίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια)  περισσότεροι από 700.000 Κουβανοί το καταψήφισαν. Η συμμετοχή ανήλθε σε 84,4%

Το κράτος είχε επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προπαγάνδας για να στηρίξει το ΝΑΙ το οποίο εξίσωσε με τον πατριωτισμό και την πίστη στην Κουβανική Επανάσταση. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, αφίσες, διαφημιστικές πινακίδες και τεράστια πανό σε δημόσια κτίρια παρακινούσαν τον πληθυσμό της νησιωτικής χώρας να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία. Το σύνθημα yo voto si (ψηφίζω ΝΑΙ) στόλισε ακόμη και τα αστικά λεωφορεία της Αβάνας. Λόγος σε υποστηρικτές του ΟΧΙ δεν δόθηκε, εννοείται, πλην των ιντερνετικών εξαιρέσεων, όπως τα  #I’mVotingNo και #YoVotoNo στο Facebook.

Γενικώς κρίνεται ότι οι μεγαλύτεροι πολίτες ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, αλλά οι νεότεροι ψήφισαν ΟΧΙ.

Η ψηφοφορία στην Κούβα είναι προαιρετική, αν και η συμμετοχή ενθαρρύνεται από το κράτος. Το κουβανικό κράτος δεν επιτρέπει σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθούν τις εκλογικές διαδικασίες του.

Το νέο σύνταγμα επαναβεβαιώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα ως το μόνο νόμιμο πολιτικό κόμμα και διατείνεται ότι ο άνθρωπος μπορεί να «αποκτήσει πλήρη αξιοπρέπεια» μόνο μέσω του «σοσιαλισμού και του κομμουνισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...