816
|

«Εγώ δεν τα κάνω αυτά»: οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Ράικου με το «σύστημα Ρασπούτιν» για Novartis

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 13:08

«Εγώ δεν τα κάνω αυτά»: οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Ράικου με το «σύστημα Ρασπούτιν» για Novartis

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 13:08

Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν οι διάλογοι που μεταφέρει στις καταθέσεις της η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για τις πιέσεις που δεχόταν στην υπόθεση της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νovartis.

Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο των καταθέσεων (συμπεριλαμβάνονται στον συμπληρώματικό φάκελο της δικογραφίας που εστάλη στη Βουλή), η κυρία Ράικου όχι μόνο επέμεινε στην αναφορά που είχε καταθέσει, παραιτούμενη από τη θέση της πριν από δύο χρόνια, αλλά κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι ήταν εκείνος που άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα παρενέβαινε στο έργο της, ασκώντας της αφόρητες πιέσεις για να βάλει στο κάδρο της υπόθεσης συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Η εισαγγελέας καταθέτει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της είχε τηλεφωνήσει οργισμένος, απαιτώντας να στείλει το φάκελο της Novartis με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη Βουλή.

«Εγώ δεν τα κάνω αυτά», του απάντησε τότε εκείνη. «Χωρίς στοιχεία, εγώ πολιτικούς δεν παραπέμπω […]  Είμαι άλλης σχολής», του είπε για να λάβει απειλητική απάντηση από τον τότε αναπληρωτή Δικαιοσύνης (δείτε ολόκληρο τον διάλογο πιο κάτω).

Εκτός όμως από όσα καταγγέλλει για τον λεγόμενο «Ρασπούτιν», η δικαστική λειτουργός κάνει ειδική αναφορά και στον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου

Πιο συγκεκριεμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή της η κυρία Ράικου υποστηρίζει ότι η δημοσιογράφος την επισκέφθηκε στο γραφείο της, δύο φορές, ισχυριζόμενη ότι έχει στην κατοχή της βίντεο που δείχνει τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο, να παίρνει λεφτά από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή.

Ο διάλογος κατά την πρώτη τους συνάντηση, όπως τον μεταφέρει η δικαστική λειτουργός, είχε ως εξής:

Παπαδάκου: «Τι στοιχεία έχεις για πολιτικούς; Γιατί τα κρύβεις; Γιατί δεν προχωράς την υπόθεση;» 

Ράικου: «Εγώ δεν έχω στοιχεία Πες μου εσύ τι γνωρίζεις για να βρούμε τα στοιχεία».

Σύμφωνα πάντα με την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, με το που έφυγε από το γραφείο της η κυρία Παπαδάκου, της τηλεφώνησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που την ρώτησε εκνευρισμένος:«Αφού έχεις στοιχεία γιατί δεν προχωράς;»

Κατά δήλωση της κυρίας Ράικου, η δεύτερη επίσκεψη της Γιάννας Παπαδάκου έγινε μετά από μικρό διάστημα και είχε αναφορές για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ακολουθεί ο διάλογός τους:

Παπαδάκου: «Γιατί δεν προχωράς την υπόθεση; Εχεις στοιχεία για πολιτικούς».

Ράικου: «Δεν έχω»

Παπαδάκου: «Έχεις για Βενιζέλο και για Πικραμένο. Εχω στοιχεία ότι ο Βενιζέλος έχει off shore με τον Παναγιωτάκη και παίρνει ο Βενιζέλος λεφτά από τη Novartis για να τα μοιράζουν αλλού. Μάλιστα, για τον Πικραμένο υπάρχει και ένα βίντεο, το οποίο το έχω δει εγώ και το έχει δει και ο Παπαγγελόπουλος. Στο βίντεο αυτό φαίνεται καθαρά ότι παίρνει χρήματα».

Για μία ακόμη φορά, αμέσως μετά την αποχώρηση της δημοσιογράφου της τηλεφώνησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και εκνευρισμένος τη ρώτησε γιατί δεν στέλνει το φάκελο στη Βουλή.

Ράικου: «Υπουργέ εγώ δεν στέλνω κανένα φάκελο χωρίς στοιχεία. Δεν εμπλέκω κανέναν χωρίς στοιχεία»

Παπαγγελόπουλος: «Στείλε εσύ το φάκελο στην δικαιοσύνη και τα στοιχεία θα τα αναλάβουν άλλοι».

Ράικου: «Εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα, δεν είμαι αυτής της σχολής».

Παπαγγελόπουλος: «Μείνε με αυτή τη σχολή και να δούμε αν θα σου βγει σε καλό».

Στη συνέχεια της κατάθεσή της η Ελένη Ράικου αναφέρεται στην παραίτησή της υπό το βάρος «κατασκευασμένων – όπως λέει- κατηγοριών».

Μάρτυρες κατηγορίες, όπως καταγγέλλει, ήταν «άλλοτε η εισαγγελέας Τουλουπάκη, η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο ηθικής μου εξόντωσης και άλλοτε η φίλη της, πρόεδρος Πρωτοδικών, Ηλιάννα Ζαμανίκα».

 Ράικου: Ολοι τον έλεγαν Ρασπούτιν

«Ηθελαν να με απαξιώσουν ότι έθαβα την υπόθεση και ήθελαν να εμφανίζουν την Τουλουπάκη ως αποτελεσματική. Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά ήταν ο γνωστός για τις “ρασπουτινικές” του μεθοδεύσεις αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Είναι γνωστή η σχέση του με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους. Περιγράφεται άλλωστε αυτός ο τρόπος στην αναφορά του εισαγγελέα Αγγελή. Εξάλλου ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επαιρόμενος για το πόσο καλά σχεδίαζε και μεθόδευε καταστάσεις που παγίδευαν οποιονδήποτε στεκόταν εμπόδιο στην θέλησή του, αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνταν Ρασπούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά “όσοι με ξέρουν καλά έτσι με λένε” γι’ αυτό τον αποκαλούσα και εγώ “Ρασπούτιν” όπως τον αποκαλούσαν και πολλοί άλλοι, όπως η Κωνσταντοπούλου, ο Βαρβιτσιώτης, ο πρωθυπουργός. Ολοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι ο “Ρασπούτιν” είναι ο Παπαγγελόπουλος», αναφέρει η κυρία Ράικου σε άλλο σημείο της κατάθεσής της.

Παπαδάκου: «Συκοφαντίες και αθλιότητες, θα στραφώ νομικά εναντίον της Ράικου»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου χαρακτήρισε αθλιότητες, ψευτιές και συκοφαντίες όσα υποστηρίζει στην κατάθεσή της η Ελένη Ράικου.

Συγκεκριμένα, διέψευσε ότι πίεσε την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis, όπως και τα περί off shore Βενιζέλου-Παναγιωτάκη, υπογραμμίζοντας πως «κακώς αναφέρεται το όνομα του κ. Βενιζέλου».

«Δεν μετανιώνω ούτε για μια αράδα από όσα έχω γράψει», πρόσθεσε και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση προσωπικά κατά της κυρίας Ράικου, υποστηρίζοντας ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς ενέπλεξε το όνομά της στις καταθέσεις της επειδή αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της έπαιρνε χρήματα από τη Novartis.

«Η τελευταία που μπορεί να με εγκαλέσει, είναι η κυρία Ράικου. Εχει οκτώ πειθαρχικά εις βάρος της στον Αρείο Πάγο», παρατήρησε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι θα στραφεί νομικά εναντίον της «και σε όποιον αναφέρει το όνομά μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...